КОЗУНАЧЕНА ПЛИТКА С КИСЕЛО МЛЕКО


продукти:

2 бр. яйца(от тях 1 жълтък е за намазване);
1 каф.ч.захар;
5 каф.ч.брашно;
4 с.л.кисело млеко;
1/2 кубче пресна мая;
1 пак.суха мая+1 ч.л.захар;
3 бр.ванилии;
30 гр.краве масло;
3-4 с.л.олио;
кората на 1 портокал;

за плънка:
1/2 кут.локум;
1 каф.ч.начупени орехови ядки;
1/4 от кората на 1 лимон ;

захар за поръсване;

В 50 мл.топла вода разтваряме чаената лъжица захар,пресната мая и сухата мая.Оставяме да шупне.
В удобна купа разбиваме яйцето и белтъка.Прибавяме киселото млеко,ванилиите,настърганата портокалова кора ,захарта и захванатата мая.Постепенно включваме и пресятото брашно и замесваме меко тесто.
Изваждаме тестото на плота и малко по малко сипваме от мазнината(разтопеното масло и олио)до като месим.Тестото се меси като издърпваме на вън,събираме и пак издърпваме,и пак....
Рестото разделяме на три топки.
Всяка топка оформяме като правоъгълник с ръце.
На две от корите разпределяме орехите и локума.
На третата поръсваме с ивичките лимонена кора.
Правим три фитила,които сплитаме.
Поставяме козуната във формата за печене и го пъхваме в предварително загрятата фурна(вече изключена) до удвояване на тестото.
Намазваме козунака с жълтъка и поръсваме със захар.
Печем на 180С с вентилатор.

Коментари

  1. Страхотна е станала! Чак тук ухае!

    ОтговорИзтриване
  2. Личи си че приближава Великден - един след друг все вкусни, апетитни козунаци!
    Миленче, и твоето предложение е чудесно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. I love cakes / breads with yeast...Lemon zest always give great aroma to it!

    ОтговорИзтриване
  4. Миленка,умирам си за козунак с локумче!СТрашен е твоя,толкова пухкав и с много плънка!

    ОтговорИзтриване
  5. Миленка, уханието на този козунак се разнася надалеч, харесва ми плънката и козуначето е толкова пухкаво. Чудно! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Явно съм закъсняла за дегустацията,но пък снимките остават и ще им се насладя!:)
    Рецептата е хубава и със сигурност козунакът е бил много вкусен!
    Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. В майсторлъка не се съмнявам, в рецептата също...просто минавам да се насладя и да те поздравя за хубавите рецепти, които нямах възможност да коментирам напоследък.
    Хубава вечер, Миленка и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар