СМОКИНОВ СЛАДКИШ



продукти:
2 ч.ч.брашно;
1/2 ч.ч.захар;
125 гр.масло;
1 яйце;
1 каф.л.сода за хляб;
щипка сол;

500 гр.смокини;
3 с.л.захар;
1/2 ч.ч.орехови ядки;

Хубаво разбиваме мекото брашно,захарта и яйцето.
Объркваме брашното със солта и содата за хляб и сместа пострпенно я прибавяме към маслото.
Получаваме доста меко и лепящо тесто,но напудряйки ръцете си с брашно го оформяме на топка,покриваме с фолио и прибираме в хладилника за 30 мин..
През това време нарязваме ореховите ядки ,смокините и ги объркваме със захарта.
Тестото разстиламе с ръце/които ако се налага пак обрашняваме:)/в подходяща тавичка/моета беше силиконова за тарта/.
Поръсваме отгоре с смокиновата смес.Печем на 160С до готовност.
Ако формата не е с падащо дъно ,както моята в случая,изчакайте да изстине преди да преместите в подноса.
Прекрасно ухание и вкус!Добър апетит:))




Коментари

  1. Миленка, изкушаваш ме с тези смокини...дори и орехчета си сложила!
    Вземам си едно парче и ти желая прекрасна седмица!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Много обичам смокини, но никога не съм пробвала на сладкиш. Май дори сладкото от него го ям със сирене. А този сладкиш звучи много вкусно, с тези запечени смокини и ядки отгоре. Ако сваря на пазара, ще взема да пробвам вече.
    Хубава нова седмица, Миленка!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък съм фен на смокините във всички варианти ,обаче точно в такъв не съм ги пробвала.Звучи страхотно десерта,Миленка,прилича ми на една огромна смокинова бисквита,т.е. става хрупкав като галет,нали?!Чудесна идея,браво!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Уханен и вкусен сладкиш! Обичам смокини, но при нас трудно се намират на пазара.
    Лека вечер и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  5. Присъединявам се към феновете на сладкиша :) Жалко, че вече почти не се намират. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз обичам смокини, ах какво говоря, обожавам ги :)), а десерта звучи толкова вкусно. Благодаря за рецептата. Ако открия смокини на пазара непременно ще пробвам.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар