продукти:
тесто:
1/2 ч,ч.извара;
1/2 ч.ч.меко масло(маргарин);
1 ч.ч.захар;
2 бр.ванилия;
1 яйчен белтък;
50 м..студена вода;
щипка сол;
брашно около 2 ч.ч.;
плънка:
смокини около 500 гр.
захар за поръска;
канела;
яйчен жълтък;
Омесване от изброените продукти меко тесто.
Тъй като съм на село не открих точилка и с ръце разтлах тестото направо в тавичката,която предварително покрих с хартия за печене.
Подреждаме смокините.Поръсваме с канелата и захарта,а завитите краища на галета намазваме с разбития жълтък.
Печем за около 50 мин. на 180С.
Миленка,
ОтговорИзтриванечудесен е смокиновия галет, прекрасен за лятото.А идеята ти за сармите е много интересна.Но трябва човек да има здрав стомах.Днес много се коментира темата за мазнините.А преди години имах познати в Либия.Там консумират повече лой и нямат проблеми нито с язва, нито с колит.Но тава зависи и от климата.
Поздрави !
Миленче, каква омая... Този галет е повече от лято в чиния! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятно изкарване на село!
П.П. Завидях за дръвчето... Така да обичам смокини! А сега и с този сок от листата... ;)
Миленка, сигурна съм, че тестото е станало чудесно!
ОтговорИзтриванеИ с тези смокини.....
Хубава седмица от мен!
Сигурна съм, че човек не може да остане безучастен при тази вкусна и ароматна гледка :) Наистина лято в чиния, както е казала Гери!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Миленка!
Ох, да знаехме къде ти е селото, да сме ти дошли на гости, Миленка! Ирина е страстна любителка на смокините и на всякакви вкуснотии с тях! Страхотно лакомство си направила!
ОтговорИзтриванеТози прекрасен галет е тъкмо за мен :) Толкова много обичам смокини...
ОтговорИзтриванеПоздравления, Миленка!
Усеща се пленителното ухание на смокини! Прекрасни летни дни, Миленка!
ОтговорИзтриванеТака, така - това със сигурност ще е утрешния ни десерт, първия поне от месец насам...имам и продуктите, хе-хе!
ОтговорИзтриванеИ да, спомням си за това село и баба ти - от миналото лято:)