***тесто:
1 1/2 ч.ч.бяло брашно;
1 бр.яйце;
100 мл.топла вода;
1 ч.л.оцет;
2-3 с.л.олио;
щипка сол;
***плънка:
1 бр.ябълка;
1 бр.круша;
1 бр.праскова;
2 с.л.стафиди;
3-4 бр.фурми;
1 ч.л.смес(канела и анасон);
50 мл.бял ром;
***маслени трохи:
2 с.л.краве масло;
3 с.л.захар;
2 с.л.фини овесени ядки;
1 щипка сол;
краве масло за намазване(около 20 гр.);
пудра захар за поръсване:
Нарязваме фурмите и заедно със стафидите ги заливаме,за да се напоят с алкохола.
Пресяваме брашното заедно със солта директно на плота.В пръхката купчинка правим кладенче,в което чукваме яйцето,сипваме оцета и олиото .Малко по малко приобщаваме и водата,с чиято помощ омесваме тестото.Оставяме го покрито да почива докато нарежем плънката.....,а именно ябълката,прасковата и крушата:).Объркваме с ароматната канелено анасонова подправка и ги оставяме да се опознаят(плодове и аромати).
В блендер смиламе студеното масли заедно с овесените ядки,захарта и солчицата.
Върху набрашнена кърпа разточваме тънка кора от тестото.Разпределяме маслените трохички ,плодовия микс и напоените сухи плодчета.Навиваме на руло и така оформения щрудел печем в предварително загрята фурна на 170С до готовност.
Още топъл сладкиша намазваме с кравето масло,а когато изстине поръсваме с пудра захар.
Никога не съм правила щрудел с домашно разточени кори, но твоят щрудел така ме грабна, че непременно ще опитам, Миленче! Прекрасен е! Поздрави от мен и хубав ден!
ОтговорИзтриванеПросто великолепен - с тази богата плънка и домашно точената кора! Усещам аромата и чак преглъщам :)
ОтговорИзтриванеМного красиво си го поднесла, Миленка! И изборът на картината на Васил Горанов много ми допада :)
Хубава и ароматна вечер! Поздрави!
Ще се присламча и тук...
ОтговорИзтриване