петък, 18 ноември 2011 г.

КАВЪРМА ГЮВЕЧЕ

продукти за гювечето:
за 4-5 бр.

1 кг.брашно/приблизително/;
2ч.ч.пресно млеко;
2 бр.яйца;
1оо мл.олио;
1 амонячна сода;
1 ч.л.сол;
1/2 ч.л.захар;
семена за поръсване/ким,сусам,мак.../по избор//

продукти за кавърмата:

0,500 кг. свински сърца/сварени/;
0,500 кг.свинско месо/плешка/;
3 стръка праз-лук;
0,300 кг. гъби/пресни/;
4 бр.чушки;
2 бр.домати;
0,200 мл. червено вино;
0,150 мл. олио;
2 с.л.чубрица;
черен пипер;
сол

Брашното се пресява и оформяме кладенче в което изсипваме се пресното млеко с разтворената содата, едното яйце,олиото и белтъка на второ, солта. Омесва се средно твърдо тесто, което разделяме на 4-5 топки.От всяка от тестените топки отделяме по малко за капаците.От големите топчета се оформят гювечетата като истински такива се обръщат наопаки и се намазвар с мазнина и върху им разстиламе с издърпване тестото. Капаците се намасляват отвън и пак разстиламе по-малките тестени топчета. Капаците се мажат с разбития жълтък и отгоре се посипват с ким, мак, чубрица или нещо на вкус.
Пекат се в загрята на 180º С фурна до зачервяване. Изваждат се и се оставят да поизстинат. Внимателно се отделят.




Нарязваме свинското месо и заедно с олиото го слагаме на котлона да се позапърже.Прибавяме нарязаните праз,гъби и чушки.Посоляваме и прибавяме нарязаните домати,чубрицата,сварените и нарязани сърца и червеното вино.Оставяме на тих огън да къкри кавърмата до готовност .Поръсваме със свеж  магданоз и сипваме в хрупкавите гювечета.




1 коментар:

  1. Много ефектно, красиво и апетитно! Какво по-хубаво от това да си хапваш вкусно ястие и да си гризкаш от чинията? :)
    Поздрави, Миленка!

    ОтговорИзтриване