ЗЕЛЕНЧУКОВИ МЕЛЧЕТА

продукти:


600 гр.брашно /приблизително/;
100 мл.олио;
250 мл.газирана вода;
20 гр.мая/пресна/;
1 с.л. захар;
2 с.л. сол;
2 ч.л. босилек;
1 с.л.оцет;
плънка:


1 малка глава целина;
200 гр.моркови;
1 глава лук;
1 ч.ч.наситнено кисело зеле;
2 ск.чесън;
3-4 с.л. олио;
сол;
салвия;

Пресяваме брашното в дълбока купа и правим кладенче,в което слагаме захарта,солта ,оцета и половината от олиото.Натрошаваме маята и посипваме с босилека.Разбъркваме като постепено сипваме газираната вода.Омесваме меко тесто/ако количеството вода е не достатъчно прибавете още малко обикновена водичка:)/.Оставяме тестото да отдъхне за около 30 мин.

Слагаме малка тенджерка на котлона и в нея загряваме 3-4 с.л.олио.Като се загрее добре мазнината пускаме на топло киселото зеле и наситнения лук и чесън.Настъргваме морковите и целината и ги прибавяме към зелето.Подправяме със сол и няколко стрити листенца салвия.
Готовата и много ароматна плънка оставяме настрани,за да изстине.

Разделяме втасалото тесто на две части,които разточваме на кора с дебелина 0,5 см.
Слагаме през разстояние две ивици от плънката.
Правим прехлупване на първата ивица,пак прехлупваме и ...правим руло.
Режем на мелчета  с дебелина 4-5 см. ,които нареждаме изправени в намаслена тавичка.Оставяме разстояние между тях,защото втасването ще продължи.
Слагаме тавата във фурната,която е включена на 60-70 градуса,за да втасат мелчетата по-бързо.
Когато това стане ги намазваме с останалите 50 мл.олио и печем на вентилатор на 180 градуса.
Не определям време за печенето,защото готовността ще я определите Вие с помощта на клечка за зъби:).




Коментари