сряда, 15 февруари 2012 г.

ПИДЕ



продукти за тестото:


500 гр.бяло брашно;
1/2 кубче мая;
50 гр.маргарин;
1 с.л.сол;
1с.л.мед/течен/;
вода;

продукти за гарниране:


150 гр.сирене;
1 яйце;
100 мл.течна готварска сметана;
50 гр.кашкавал;
ронена чубрица;
олио;

Пресяваме брашното със солта в удобна купа.Натрошаваме маята , прибавяме маргарина  и лъжижицата мед.Разбъркваме на сухо с лъжица.Започваме омесването като сипваме постепенно студена вода.Тестото което ни трябва е меко и еластично:)Когато сме готови оставяме тестото на топло место да удвои размера си.
След като е втасало веднъж го разделяме на толкова топчета /максимум 4 бр./колкото пидета.
Аз разделих тестото на две,за да станат две големи пидета,които са достатъчни за 4-5 порции.
Разточваме топката на кръгла кора с дебелина 0,5 см..
Преместваме кората в подмазана тавичка и навиваме краищата на вътре /така образуваме борд/и оформяме квадрат.
Намазваме с олио тестото и в полученото кладенче изсипваме плънката,която сме приготвили като сме объркали натрошеното сирене ,яйцето и сметаната.
Пъхваме ястието във фурната,която е предварително включена  на 100 градуса,за да втаса за около 5 мин.и печем на 200 градуса до приятното порозовяване на пидето.Когато е готово поръсваме с настърган кашкавал и ронена чубрица.Пъхваме във вече изключената фурна да се разстопи кашкавала.

4 коментара:

  1. Идвам с един въпрос-колко е все пак водата....тръгнах да го правя и спрях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе ,водата е някъде около 300 мл..Слагам на око,за да се получи меко тесто...
      Продължавай :)

      Изтриване
  2. Миленче,направих ги,сложих около 500мл и ми станаха 6-само брашното и маргарина увеличих малко.Много ни харесаха-следващия път ще ги направя в по-голяма тавичка,за да станат по-тънки.
    Благодаря ти много за рецептата и ти желая приятна вечер!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се Живче:)Еееееее ,не може да увеличиш брашното,а водата не:))

      Изтриване