четвъртък, 15 март 2012 г.

ПОСТНА ПИТА



продукти:
1 кг.брашно/приблизително/;
22 гр.пресна мая;
1 с.л.сол;
1 с.л. захар;
6 с.л.олио;
500 мл.топла вода/приблизително/;
белени слънчогледови семки/по желание/;

за намазване:
1 с.л. мед;
1с.л.олио;
1 с.л.вода;

Пресятото брашно омесваме с натрошената мая,солта,захарта,половината олио и топлата водичка.Получаваме едно меко и еластично тесто,което оставяме настрани ,покрито с кърпа да отпочине за около 10-15 минути.
Разделяме тестото на 3 равни и 1 по-голяма топка.
Най-голямата топка слагаме в центъра на тавата за печене /най-добре в тортена форма с подвижен страничен ринг/.
Трите топки тесто разсточваме на кори.Всяка от тях намазваме с остатъка от олиото.Слагаме ги една върху друга и навибаме на руло,което нарязваме на парченца с дебелина около 2-3 см.Нареждаме ги около средата-полегнали.Поръсваме със семкитекато леко ги претискаме да позалепнат.
Прдварително загряваме фурната на 50 С .Мушкаме питата в топлата печка и оставяме за около 15 минутки да се понадигне.Увеличаваме градусите на 170 и печем до готовност.
Готовата пита намазваме със сместа от вода,мед и олио.


Няма коментари:

Публикуване на коментар