неделя, 18 март 2012 г.

СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ



продукти за тестото:
200 мл.пресно млеко;
20 гр.мая/пресна/;
400 гр.брашно;
50 гр.краве масло;
1 каф.ч.пудра захар;
1 яйце;
щипка сол;

продукти за поръска:
1 ч.ч.галета;
1 каф.ч.пудра захар;
50 гр.краве масло;
1 ч.л.канела;

1 кг.ябълки;

глазура:
100 гр.черен шоколад;
2-3 с.л.пресно млеко;


Затопляме млекото до телесна температура,разбиваме яйцето и размиваме маята.
Разтваряме в течността захарта и солта.
Смесваме брашното и маслото,като с помоща на ръцете си/претривайки/ станат трохи.
Прибавяме млечната смес към маслените трохи и омесваме меко тесто,оставяйки го да почине за около 20 мин.
Поръската приготвяме като смесим канелата,захарта,галетата и мекото масло-получаваме трохиобразна смес.
Ябълките се обелват ,почистват и нарязват на 4 или 6 парчета/зависи от големината на плодовете.
Разстиламе с ръце или разточваме с точилка тестото и застиламе правоъгълна тава /с големина около 40/50/.
Поръската разпределяме върху тестото,а върху нея парчетата ябълка.
Печем на 160 С до готовност.
Украсяваме поохладения десерт с разтопения  шоколад с пресното млеко на водна баня.
Много лек сладкиш,а как ухае оставям на Вас да разберете:))

2 коментара:

  1. Миленче,ние с теб сме на ябълкова вълна.Прекрасен сладкиш си приготвила-давам парче от моя за шоколадов от твоя...
    Това с буквите пак си стои,мила...
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На гребена на ябълковата вълна сме Живче:))
      Ами вече не знам какво да направя,за да ги махна..

      Изтриване