събота, 24 март 2012 г.

СВИНСКО С НАСТЪРГАНИ КАРТОФИ



продукти:

500 гр.свинско месо/от плешка/;
500 гр.картоф;
100 гр.кромид лук;
150 мл.пресно млеко;
150 мл.кисело млеко;
50 гр.кашкавал;
80 мл.олио /1 1/2 каф.ч./;
3 ч.л.сол;
1 ч.л.черен пипер;
риган;

В 1/3 от олиото задушаваме с 1 ч.ч.вода нарязаното на хапки свинско месо.Посоляваме с 1 ч.л.сол и оставяме похлупена тенджерката за около 20 мин.Проверяваме готовността на месцето и ако е нужно сипете още малко водичка.
Лукът нарязваме на полумесеци,запържваме го до карамелизиране в половината от останалото олио.
Настъргваме картофите/предварително обелени :)/,объркваме ги с 1 ч.л.сол и на порции ги запържваме с последната третина мазнина.
Пресното и киселото млеко разбиваме в съд като ги посоляваме с 1 ч.л.сол,черния пипер и 2-3 щипки риган.Прибавяме към сместа настъргания кашкавал.

В малка тавичка разстиламе картофите.Върху тях разпределяме хапките свинско.Поктиваме с лука.
Заливаме с млечно-кашкавалената смес и печем на 180С за около 30-40 мин.
Да Ви е сладко!

5 коментара:

  1. Миленче,харесва ми тази рецепта.....пък и лесна.Благодаря ти мила!
    Хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  2. Миленка и на мен много ми хареса рецептата. Обичам бъри, лесни и вкусни рецепти :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря много сладки мои:)Прекрасна неделя и честит празник-Благовец!

    ОтговорИзтриване
  4. Присъединявам се към почитателите на рецептата :) Не ми беше хрумвало да правя заливка с мляко, но ще опитам. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване