понеделник, 12 ноември 2012 г.

БОБ ЯХНИЯ С ПУШЕНИ ФЛЕЙКИ



продукти:

400-500 гр.бял боб/стар фасул/;
300 гр.пушени свински флейки;
1 гл.кромид;
1-2 моркова;
2 малки зелени чушки;
2 с.л.червен пипер;
3-4 стр.кервиз;
ронена чубрица;
сол;
олио;



Преглеждаме боба за боклучета и го измиваме.Изсипваме го в гърнето заедно с нарязаните на удобни парченца флейни,наситнения кромид и кръгчетата моркови.Чушките и кервиза също наситнени ги пускаме в гърнето.Подправяме със сол,червения пипер и чубрицата.Поливаме с мазнинката/бобът понася блажничко,а и е зима:))/и сипваме вода така,че да покрие боба 1 1/2 /ако бобът в кърнето заема 1 см.от дълбочината,то водата да е над боба с 1,5 см./.
Варим на тих огън до готовност.
Ако в процеса на готвене сметнем,че е нужна още вода-сипваме.
На някой може да не му хареса ,че слагам сол още в началото,но винаги слагам сол,за да се поеме и от зрънцата ,не само от чорбичката.Солта по никакъв начин не ми забавя варенето.

2 коментара: