петък, 29 ноември 2013 г.

ПОСТНА ПОГАЧА С ОРЕХОВА ПОРЪСКА


продукти:

1/2 кубче прясна мая;
1 с.л.суха мая;
1 с.л.захар;
1 с.л.сол;
1 с.л.оцет;
3 с.л.олио;
около 800 гр.брашно;

орехови ядки;


В по-голяма купичка размиваме с хладка вода кубчето мая ,захарта и 2 с.л.брашно.Трябва да получим консистенията на гъста боза.Оставяме на топличко до като маята се захване.
На плота  или в тавичка пресяваме брашното заедно със солта и правим в средата му кладенче,в което изсипваме втасалата кашичка,олиот и оцета.Сипваме постепенно марна водичка и омесваме меко тесто.
В удобен съд поръсваме брашно и поставяме топката тесто.Поръсваме с малко брашънце и отгоре.Покриваме съда с памучна кърпа и изчакваме удвояването на обема на тестото.
Втасалата тестяна топка я разделяме на 3,а тях от своя страна на по още 3.
Правим 9 фитила,с чиято помощ сплитаме три плитки.които слагаме една до друга в правоъгълна тавичка,предварително покрита с домакинска хартия.С четка намазваме плитките  с олио.Поръсваме с едро счукани орехи,покриваме пак с кърпата и оставяме за повторно втасване.
Печем на 170С до готовност.Готовата погача намазваме с 2 с.л.мед,разстворен в 3-4 с.л.вода.

2 коментара:

  1. Миленка,много мая, ама няма течност в рецептурата...Може би вода колкото поеме според брашното?.Но със сигурност е била вкусна с тази поръска.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бях допуснала техническа грешка:)........А водата,Живе я сипвах наистина на око,до получаването на меко тесто
      Прекрасен декември:за теб и цялото то семейство!

      Изтриване