за тестото:
около 800 гр.бяло брашно;
2 бр.яйца(1 жълтък оставяме за намазване);
150-200 мл.прясно мляко;
2 щипки сол;
2 шепи захар;
1/2 лимон(кората);
2 шепи начупени орехови ядки;
за закваска:
1 1/2 пак.суха мая;
4 с.л.царевично брашно;
3 с.л.захар;
150 мл.студена вода;
100 гр.краве масло;
сладко от сливи;
кристална захар;
Започваме приготовлението с объркването на съставките за закваска.Оставяме съда с маята на топло,за да шупне.
В тава пресяваме брашното, в което оформяме кладенче.В кладенчето чукваме яйцата(без единия жълтък.Поръсваме със захарта,солта ,ореховите ядки и лимонените стърготини.Сипваме закваската и омесваме леко лепнещо тесто,включвайки и прясното мляко.
Покриваме тестото с памучна кърпа и оставяме да втаса на топличко.
Премесваме втасалото тесто и тъй като полепва си набрашняваме ръцете докато го подхвърляме върху плота 20-30 пъти.
Разделяме топката тесто на две.
С точилка оформяме правоъгълник,който виртуално разделяме на три части като двете крайни ивици нарязваме симитрично на ленти.
Настъргваме малко масло и разпределяме сладко в средната(не нарязана)част.Завиваме като кръстосваме страничните ленти.
По същия начин оформяме и втората плитка.
Поставяме в тавата за печене,покрита с хартия.Поръсваме с останалото краве масло(настъгваме го).
Оставяме на топло за повторно втасване.
Намазваме с жълтъка,в който сме прибавили 1-2 с.л.вода и наръсваме с кристална захар.
Печем на 170С до готовност.
Тази плитка може да се стори не толкова сладка,но винаги бихте могли да увеличите количеството на захар.:)
Миленче, чудна е! Ама ей така е най-хубаво - когато е неочаквано. В случая - козунак не само покрай Великден. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Миленче, май започна отрано подготовката за Великден! :) Страхотна плитка!
ОтговорИзтриванеИнтересна ми е закваската - с царевично брашно и студена вода.
Приятна вечер!
Миленка, точно се замечтах на канапенцето в заглавната ти снимка и хоп, ти ми поднасяш и десерт, така пък вкусен и неустоим! Прелестен е!
ОтговорИзтриванеЕ, Миленка, сигурна съм, че просто си почерпила близките с този сладкиш, ама и на мен ми замириса на Великден :)
ОтговорИзтриванеПък и какво, само да сваля Коледната украса и теренът е готов за по-нататък :)
Много хубаво ухае!
Сърдечни поздрави!
Миленка,за първи път виждам козунак с добавено царевично брашно,много интересно!Чуден козунак!
ОтговорИзтриванеС пожелание за релаксиращ уикенд!
:))))Обичам изненадите:)!
ОтговорИзтриванеРадвам се ,че и вас ви допадна козуначето!