неделя, 30 март 2014 г.

ОРЕХОВА ТОРТА С ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА


продукти :

***блат:
6 бр.яйца;
1 ч.ч. кристална захар;
1 ч.ч.счукани орехови ядки;
3 бр.ванилии;
1/2 ч.л.бакпулвер;
80 гр.галета;
щипка сол;

***крем:
1 ч.ч.счукани орехови ядки;
100 мл.прясно мляко;
200гр.краве масло;
8 с.л.(с връх)пудра захар;
2 бр.ванилии;

***глазура:
100 мл неподсладена течна сметана;
90 гр.черен шоколад"Своге";
90 гр.млечен шоколад"Своге";
1 ч.ч.счукани орехови ядки;
50гр.краве масло;

20-30 мл уиски/ром за сиропиране ;

***приготовление на блата:
Жълтъците с 2/3 от захарта разбиваме на пухкав крем с помощта на миксер.Прибавяме ванилиите.
Разбиваме белтъците със солта на сняг и постепенно прибавяме останалата захар.Бием целувчената смес до получаване на твърди връхчета.
В купа объркваме галетата,бакпулвера и орехите.Към сухата смес прибавяме лъжица по лъжица от яйчената и от белтъчната смес като ги редуваме.Объркването на тестото става с дървена или силиконова шпатула с внимателни движения.Изсипваме блатната смес в тортена форма ,предварително застлана с хартия и печем в предварително загрята фурна на 170С.
Установяваме готовността на блата с дървено шишче.

***приготовление на крема:
В тенджерка сипваме орехите и ги заливаме с прясното мляко и ги сваряваме.Ще забележите,че течността е абсорбирана от орехите.Оставете да изстине.
Мекото масло разбиваме с пудрата захар и ванилиите на пръхкав крем,към който прибавяме изстиналите(напълно) млечни орехи.

***приготовление на глазурата:
Всички продукти се поставят в малка тенджерка,която загряваме на котлона.разбуркваме до пълното разстапяне на шоколада.Оставяме на хладно местенце да се охлади и да започне да се сгъстява.

Блата разрязваме на две.
Поставяме едната половина в тортен поднос и напръскваме с алкохол.Покриваме с масления крем,който заравняваме и похлупваме с втората половина на блата,която също "сиропираме"с алкохолче.Заливаме с глазурата,която е започнала да се стяга и оставяме в хладилник поне за 5 часа.

Бон апетит!





5 коментара:

  1. Mиленче, отркадвам две парченца от тази вкусотия... Само ако знаеш как ще ни се услади на мен и господина. Прекрасна е! :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С удоволствие Ви черпя.........Прегръдки Гери,а тортата наистена е великолепна!:)

      Изтриване
  2. О, много обичам орехови нещица, а тортата те е страшна!!!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасна пролетна и усмихната седмица и за теб Инче!

      Изтриване
  3. Богата торта с много орехови ядки - тъкмо по вкуса ми!
    Прегръдки, Миленче!

    ОтговорИзтриване