понеделник, 19 май 2014 г.

НЕДЕЛНЯ ВЕЧЕР НА КАЛОРИЧНО СВИНСКО И ЛУЧЕНА ФОКАЧА

Отварям нова рубрика "Неделя Вечер"....Тук ще публикувам и съботни менюта разбира се:),дано Ви е приятно,а и от полза качването на вкусните и лесните,кулинарни идеи за уикендските вечери!

ЛУЧЕНА ФОКАЧА

1 пак.суха мая;
1/3 ч.л.сол;
1 с.л.захар;
2 с.л.олио(зехтин);
около 500 гр.бяло брашно;
вода-на око;

1/2 гл.стар кромид-лук;

**за назване:

3 стр.пресен чесън;
1/2 вр.магданоз;
3-4 с.л.олио;
2-3 щипки сол;

От гореизложените продукти омесваме средно меко тесто,което оставяме да отдъхне за 10-15 мин..
Разстиламе тестото в тава,предварително застлана с намазнена хартия.Разпределяме лука,нарязан на полумесеци и печем до готовност на 170С.
Готовата фокача намазваме с пасираната смес от чесън,магданоз,сол и олио.


КАЛОРИЧНО СВИНСКО

500 гр.свинска плешка(без кост);
250 мл.течна  сметана;
30-40 гр.синьо сирене;
3 кисели краставички;
3-4 с.л.олио;
сол;
черен пипер;

Нарязваме свинското на средни парченца ,които задушаваме с малко вода,олиото и солчица.
Месото почти трябва да е готово при сипвамето на сметаната,така че следим да не свършва течността.
Когато залеем месцето със сметанката пускаме и сиренцето,заедно с нарязаните на дълго кисели краставички.Подправяме с още малко сол и прясно-смлян черен пипер.

Бон апети!

2 коментара:

  1. И аз неделя вечер често съм на фокачи..ама без свинско :D Тъй де, почивка е :)
    Поздрави Миленче !

    ОтговорИзтриване
  2. :) хубава неделна вечер и вкусна, понеделника ще разпуснем и готово:))) страхотни са ти предложенията, Миленка, прегръдки!

    ОтговорИзтриване