сряда, 28 май 2014 г.

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ НА ФУРНА

Едва ли има домакиня,която не е приготвяла това прекрасно и исконно българско ястие "Пълнени чушки с кайма и ориз":),но всяка къща и всяка домакиня си имат специфики.....
Моята запазена марка е фактът,че всичко задължително ми е сурово.В състава на плънката винаги има промени:доматеното пюре-пресни домати;пресен лук-стар кромид;морковите се допълват с гъби,тиквичка....;оризът-булгур; и т.н.,НО ВИНАГИ ВСИЧКО Е СУРОВО!


продукти:

12 бр.червени/зелени чушки;
400 гр.телешка кайма;
400 гр.свинска кайма;
1 каф.ч.ориз;
2 с.л.доматено пюре;
1-2 бр.морков;
3-4 стр.пресен кромид;
1/2 връзка магданоз;
1/3 връзка джоджен;
черен пипер;
кимион;
сол;

олио;

В купа омесваме двата вида кайма с настърганите моркови,наситнените кромид и зелени подправки.Омесването продължава с прибавянето на почистения и измит ориз,доматеното пюре,солта и ароматните сухи подправки като не забравяме да ливнем:) и малко олио.
Оставяме на страни плънката да се отпуснат ароматите и през това време почистваме чушките като запазваме дръжките(без семенцата).
Пълним пиперките с вече готовата смес,която "стопираме" с капаче от дръжчиците.
Подреждаме в тавичка,която е по-дълбочка......


Посоляваме и заливаме с вода около 1-1 1/2 пръста и капваме още малко мазнинка.
Във водата между чушките накъсваме стръкчета джоджен.
Покриваме с фолио и печем на 180С.Петнадесет-двадесет минутки преди да изключим фурната махаме фолиото.


4 коментара:

  1. Много са хубави, Миленка! Идеята за капачетата ми хареса много и ще я приложа обезателно! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, как обичам... И точно тези от вкъщи. А не питай откога не съм хапвала... Пусто нещо!
    Ние ги приготвяме с ориз и мнооого летни зеленчуци. Ах, умирам за това ястие!
    Изчезвам, защото се размечтах... Чудесно си сготвила, Миленче, поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Апетитно и предизвикателно! Идеята за капачетата и стръковете джоджен ми допада и ще се възползвам, когато пълня чушки!
    Прегръдка, Миленче!

    ОтговорИзтриване