четвъртък, 19 юни 2014 г.

ПИЛЕШКИ СЪРМИЧКИ ПО СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ


Така кръстих това ястие,защото комбинацията от маслини,босилек и домати ме понесоха към плажовете на Средиземно море........:)).Пожелавам да го приготвите и да усетите неустоимия вкус на тези пилешки сърмички и дълбоко да вдъхнете от лекия морски бриз........
Ето и самата рецепта:
продукти:

****за сърмичките:
12 бр.  пилешки подбедреници;
100 гр.моркови(2-3 бр.);
50 гр.черни маслини без костилки;
50 гр.кашкавал;
1-2 скил.чесън;
брашно;
олио;
сол;

****за соса;
1 кг.печурки(по-едри);
1 малка гл.кромид лук;
1 зелена/жълта чушка;
1 кг.домати консерва или пресни;
2 с.л.захар;
босилек;
сумак(по желание);
черен пипер;
сол;

В подсолена вода сваряваме пилешките бутчета и когато са почти готови пускаме в тенджерката и обелените моркови.
Внимателно издърпваме кокалчетата от полуизстиналите бутчета и се захващаме с плънката на "сърмичките".
Настъргваме морковите,кашкавала и чесновите скилидки и объркваме с нарязаните маслини.
Слагаме от плънката в пилешкото и хубаво притискаме.Овалваме в брашно и пържим в силно загрято олио като ги завъртаме от всички страни,обръщайки ги внимателно.Изкарваме готовите бутчета в чинийка.
Мазнинката от пърженето на бутчетата изсипваме в тенджерката за соса и в нея задушаваме почистените и нарязани на едро зеленчуци(гъби,лук,чушка).Изсипваме пасираните или нарязани домати.подправяме със захарта.солта и останалите подправки.Оставяме соса да остане на мазнинка като прибавяме и от плънката ако ни е останало.
Ако преценим поднасяме  задушен бял ориз към това прекрасно ястие......
Да Ви е вкусно!





8 коментара:

  1. Ох, наистина прекрасно! Хубава рецепта, Миленка, благодаря ти за нея!
    С поздрав и прегръдка за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам ако се увериш лично колко е вкусно..:))

      Изтриване
  2. И продължаваш да ме мъчиш, `начи :)

    ОтговорИзтриване
  3. Това ще е страхотна вкусотия! Чудесна идея! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Беше заченато със замаха на импровизацията,но резултатът бе устойчиво запомнящ се!Много вкусно наистина....Благодаря ти ,Радост:)

      Изтриване
  4. Ах, Миленка какъв средиземноморски полъх усетих:). Чудесни сармички, интересно ястие, вкусно приготвено и ароматно! Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се ,че си го усетила,нищо че е приготвено във наводнена Варна!
      Лек ден и на теб,Кате!

      Изтриване