неделя, 28 септември 2014 г.

ЛЕЩЕНИ КЮФТЕТА С МАСЛИНИ


продукти:

250 гр.леща;
1 гл.кромид лук;
2 бр.средни картофи;
100 гр.маслини;
1 с.л.доматено пюре;
сух джоджен;
магданоз;
сол;

3 бр.яйца;
ръжено/бяло брашно;

В подсолена вода сваряваме почистената и измита лещата,наситнения кромид и обелените картофи.Когато всичко в тенджерата е повече от добре сварено:)се сипва в гевгир и оставяме да се изцеди хубаво.
С ръка или ръчна преса намачкваме сместа.Прибавяме почистените и нарязани маслини,заедно с доматеното пюре.Овкусяваме със ситно нарязания магданоз и стрития джоджен.
Оставяме лещената кайма да отдъхне за половин-един час.
оформяме средни кюфтенца,които овалваме в ръженото брашно,после потапяме в разбитите с малко водичка яйца и пържим в добре загрятата мазнина.
Готовите кюфтенца изкарваме върху хартия,да се отцеди олиото,което е в излишък.


9 коментара:

  1. Миленка, както си ги подредила в тази кутийка, направо си представям, че пътуват към мен. Изкуши ме този път, ама още повече от предишния:))). Чудни кюфтенца. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Че са много примамливи и вкусни-спор няма,но пък са толкова лесни за приготвяне гарантирам:))

      Изтриване
  2. Ние едновременно сме на вълна "леща", Миленче! Много вкусни кюфтенца! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))Чакай,ей сега ще дойда и на гребена на твоята вълна,Валя:))))

      Изтриване
  3. Ин-те-ре-сно! Децата (дъщеря и зет) обожават леща, знам ли така дали ще приемат...Вътре в сместта не слагаш яйце, така ли, а споени ли са, не се ли разпадат без яйце? Прегръдка и хубава седмица колежке:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ,не се слага яйце,защото картофът е спойката,...колежке:)))))))

      Изтриване
  4. Хареса ми предложението Миленче, мисля да го пробвам, още повече, че у дома няма проблем лещата да се яде и съвсем по традиционния начин. Освен въпроса с яйцето да добавя още един :) Дали може да се опекат на фурна ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Могат и на фурна,Кай .Печем ги върху хартия.
      И ние лещата си я хапваме и традиционно,но през пролетта и лятото гледам да е по-различна от яхнийката и супата....Ето още два варианта:
      https://vkusnouhanie.blogspot.com/b/post-preview?token=9RMAwkgBAAA.t7VJmqc1KhvMXK2UNixtEg.W3KaGnb-q6_r7GLW4e4pew&postId=1304103834824310952&type=POST
      https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7847880151681192935#editor/target=post;postID=8711539634208186574;onPublishedMenu=posts;onClosedMenu=posts;postNum=2;src=postname

      Прегръдки:)))))))

      Изтриване
  5. Чудесно предложение, както обичам леща. Още повече щом могат и да се пекат!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване