ТОРТА С ТОЧЕНИ ОВЕСЕНИ БЛАТОВЕ


продукти:

***блат:
50 гр.кафява захар;
50 гр.бяла захар;
100 мл.олио;
1 ч.ч.фини овесени ядки;
1 бр.яйце;
1/2 амонячна сода;
1 с.л.оцет;
1 ч.ч.прясно мляко;
1 ч.л.канела;
брашно(около 1 1/2 ч.ч.);


***крем:
1,200 л.прясно мляко;
120 гр.нишесте"Ванилия";
5 бр.яйчен жълтък;
1 ч.ч.захар;
3-4 с.л.пудра захар;
150 гр.меко краве масло;

***украса:
1 ч.ч. едро счукани орехови ядки;

Хубаво разбъркваме топлото мляко,олиото,захарта и овесените ядки.Прибавяме канелата,яйцето и амонячната сода,погасена в оцета.
Сипваме брашно,нужно,за ад се получи меко,не лепящо тесто.Оставяме за половин час да почине тестото,което от своя страна сме разделили на 6 равни по големина топчета.

Разточваме върху хартия за печене кората с диаметър 26 см..

Печем на 170-180С с вентилатор всички кори(една след друга:))до порозовяване.
Оставяме платките  една върху друга да изстинат.

В 200 мл.прясно мляко разтваряме нишестето и жълтъците.
Останалото мляко кипваме със захарта и добавяме горната смес като бъркаме отревисто с тел.
Маслото и пудрата захар добре се объркват и сместа се използва за обогатяването на вече готовия крем.

Започваме да редим тортата....
Аз я редих без подвижен пръстен:кора,крем,кора......и завършваме с крем.
С шпатула разпределяме крем и върху страниците на десерта.

Счуканите орехи запичаме на тиган или в тавичка и с тях обилно поръсваме и панираме тортата .
Оставяме за една нощ да отлежи преди да сервираме.
Опитайте ще останете очаровани!





За тази торта ме провокира Светлето ,за което и благодаря!

Коментари

  1. Ох, че вкусноооо! Миленка, само си представям хрупкавите и вече напоени блатове, попили влажността на кремчето. И запечените орехчета отвън, чудно! :) Грабвам си парченце за десерт и ти желая прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила,Гери,вземай и две парченца...за теб с удоволствие:))

      Изтриване
  2. Много интересна интерпретация, Миленка! :) Радвам се, че съм те вдъхновила за тази домашна тортичка. :) Така и не успях да направя снимки в разрез, но твоите са чудесни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Миленче, представям си колко е вкусна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарна съм и на Светлето,че ме подбутна към тази торта....
      Поздрави,Дани!

      Изтриване
  4. Е това си е домашно изкушение...ама че си измислячка :))

    ОтговорИзтриване
  5. Миленка, много ме впечатлиха тези овесени блатове. Предполагам, че стават хрупкави. След като се сглоби тортата, блатовете омекват ли от крема? Обичам овесени ядки и със сигурност ще пробвам рецептата.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да омекват,хриси,но са и стегнати...прекрасни са.

      Изтриване
    2. Миленка, направих тортата и на всички в къщи много ни хареса. Поздравления за чудесната рецепта!
      В скоро време ще я видиш и в мое изпълнение :)

      Изтриване
  6. Ще изпробвам тази интересна торта с овесени ядки при първа възможност, Миленка.Блатовете изглеждат чудесно в разрез.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))И не само изглеждат,Ели,приказни са и в действителност....Прегръдки!

      Изтриване
  7. Тортата е прекрасна, Миленка, толкова обичам всякакви десерти с яйчен домашно сварен крем, любими са ми! В този случай предусещам, че вкусът ще допълнят и тези прекрасни бисквитени блатове, съвършената домашна торта за малки и големи :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Перфектен начин да завършиш едно приятно гостуване е тази торта,...а защо не и за стартираш с нея:)))
      Радвам се ,че намина,Таня:)!

      Изтриване
  8. Мисля че това ще е моята торта! Обичам и употребявам овесени ядки и тези блатове определено ме впечатлиха! А и в съчетание с крема и орехови ядки още повече!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръщам те и аз,Тили...,и наистина ще стане ТВОЯТА торта още от първата хапка:)))))

      Изтриване
  9. Този разрез, Миленка е зашеметяващ! Страхотна торта! Прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  10. Ох, това чудо ще е неустоимо вкусно!
    Поздравления, Миленка! Много ми допадат и идеята, и снимките, мила!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Звучи ми много вкусно! Обичам печива с вкус на овесени ядки.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар