продукти:
***блат:
50 гр.кафява захар;
50 гр.бяла захар;
100 мл.олио;
1 ч.ч.фини овесени ядки;
1 бр.яйце;
1/2 амонячна сода;
1 с.л.оцет;
1 ч.ч.прясно мляко;
1 ч.л.канела;
брашно(около 1 1/2 ч.ч.);
***крем:
1,200 л.прясно мляко;
120 гр.нишесте"Ванилия";
5 бр.яйчен жълтък;
1 ч.ч.захар;
3-4 с.л.пудра захар;
150 гр.меко краве масло;
***украса:
1 ч.ч. едро счукани орехови ядки;
Хубаво разбъркваме топлото мляко,олиото,захарта и овесените ядки.Прибавяме канелата,яйцето и амонячната сода,погасена в оцета.
Сипваме брашно,нужно,за ад се получи меко,не лепящо тесто.Оставяме за половин час да почине тестото,което от своя страна сме разделили на 6 равни по големина топчета.
Разточваме върху хартия за печене кората с диаметър 26 см..
Печем на 170-180С с вентилатор всички кори(една след друга:))до порозовяване.
Оставяме платките една върху друга да изстинат.
В 200 мл.прясно мляко разтваряме нишестето и жълтъците.
Останалото мляко кипваме със захарта и добавяме горната смес като бъркаме отревисто с тел.
Маслото и пудрата захар добре се объркват и сместа се използва за обогатяването на вече готовия крем.
Започваме да редим тортата....
Аз я редих без подвижен пръстен:кора,крем,кора......и завършваме с крем.
С шпатула разпределяме крем и върху страниците на десерта.
Счуканите орехи запичаме на тиган или в тавичка и с тях обилно поръсваме и панираме тортата .
Оставяме за една нощ да отлежи преди да сервираме.
Опитайте ще останете очаровани!
За тази торта ме провокира Светлето ,за което и благодаря!
Ох, че вкусноооо! Миленка, само си представям хрупкавите и вече напоени блатове, попили влажността на кремчето. И запечените орехчета отвън, чудно! :) Грабвам си парченце за десерт и ти желая прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеМного си мила,Гери,вземай и две парченца...за теб с удоволствие:))
ИзтриванеМного интересна интерпретация, Миленка! :) Радвам се, че съм те вдъхновила за тази домашна тортичка. :) Така и не успях да направя снимки в разрез, но твоите са чудесни!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти,Светле!:)))Поздрави!
ИзтриванеМиленче, представям си колко е вкусна!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодарна съм и на Светлето,че ме подбутна към тази торта....
ИзтриванеПоздрави,Дани!
Е това си е домашно изкушение...ама че си измислячка :))
ОтговорИзтриване:))))Прегръдки,Веселушко-дружко:)))
ИзтриванеМиленка, много ме впечатлиха тези овесени блатове. Предполагам, че стават хрупкави. След като се сглоби тортата, блатовете омекват ли от крема? Обичам овесени ядки и със сигурност ще пробвам рецептата.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Да омекват,хриси,но са и стегнати...прекрасни са.
ИзтриванеМиленка, направих тортата и на всички в къщи много ни хареса. Поздравления за чудесната рецепта!
ИзтриванеВ скоро време ще я видиш и в мое изпълнение :)
Ще изпробвам тази интересна торта с овесени ядки при първа възможност, Миленка.Блатовете изглеждат чудесно в разрез.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
:))И не само изглеждат,Ели,приказни са и в действителност....Прегръдки!
ИзтриванеТортата е прекрасна, Миленка, толкова обичам всякакви десерти с яйчен домашно сварен крем, любими са ми! В този случай предусещам, че вкусът ще допълнят и тези прекрасни бисквитени блатове, съвършената домашна торта за малки и големи :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Перфектен начин да завършиш едно приятно гостуване е тази торта,...а защо не и за стартираш с нея:)))
ИзтриванеРадвам се ,че намина,Таня:)!
Мисля че това ще е моята торта! Обичам и употребявам овесени ядки и тези блатове определено ме впечатлиха! А и в съчетание с крема и орехови ядки още повече!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Прегръщам те и аз,Тили...,и наистина ще стане ТВОЯТА торта още от първата хапка:)))))
ИзтриванеТози разрез, Миленка е зашеметяващ! Страхотна торта! Прекрасен ден, мила!
ОтговорИзтриване:)Благодаря,Кате!
ИзтриванеОх, това чудо ще е неустоимо вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Миленка! Много ми допадат и идеята, и снимките, мила!
Прегръдка!
Звучи ми много вкусно! Обичам печива с вкус на овесени ядки.
ОтговорИзтриване