сряда, 19 ноември 2014 г.

КЮФТЕНЦА ПО ала'ЦАРИГРАДСКИ


продукти:

***за кюфтенцата:

1 кг.кълцана свинска кайма;
100 гр.моркови(1-2 бр.);
1 гл.кромид лук;
1 бр.яйце;
4 с.л.кисело мляко;
1/2 ч.л.сода за хляб;
черен пипер;
кимион;
сол;

брашно за овалване;
олио за пържене;


***за пюрето:

1 кг.картофи:
80 гр.краве масло;
прясно мляко/вода;
сол;
черен пипер;


***за соса:

3-4 с.л.брашно;
сол;
вода;


Сместа за кюфтенцата се омесва като към каймата прибавим настърганите лук и моркови.Прибавим и погасената в киселото млеко сода и яйцето.Овкусяваме със солта и останалите подпрвки.Омесваме и прибираме за час-два в хладилник.
Оформяне кюфтенца с голимината на орех.Овалваме в брашно и пържим.Готовите кюфтенца изкарваме върху хартия(за да се отцедят).
За пюрето сваряваме в подсолена вода картофите.Намачкваме с ръчна преса в едно с маслото,млекото и подправките.

Прецеждаме мазнината,в която сме пържили кюфтенцата.
Слагаме я на котлона да се загрее и в нея запържваме брашното,предвидено за соса.Позапържваме и посоляваме.Разреждаме със студена вода до нужната ни гъстота.

Поднасяме порция като върху картофеното пюренце подредим малките кюфтенца и полеем с вкусния сос.

Добър апетит!




6 коментара:

  1. Чудесни кюфтенца, Миленка! Заинтригуваме и соса към тях! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Миленче, супер кюфтенца! И аз така се захласнах с това сосче...Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Много са сладурски, Миленче!

    ОтговорИзтриване
  4. Миленче, подсети ме - моите Човеци обичат да си хапват това ястие, правя по подобен начин, но слагам и вино в соса!

    ОтговорИзтриване
  5. Миленка, запази ми скъпа, порцийка:)) едно две кюфтенца, моля:) Чудесно е това ястие и как апетитно сервирано. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Миленка,всеки път рецептите са идеални и за нашия вкус,голямо сходство откривам!Превъзходна порция!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване