неделя, 11 октомври 2015 г.

ПОСТЕН ГЮВЕЧ (в тенджера)


продукти:

1 кг.патладжан;
0,500 кг.картофи;
0,200 кг.чушки;
1 бур.домати;
1 стр.праз лук;
1 гл.кромид лук;
1 глава чесън;
150 мл.зехтин;
1 вр.магданоз;
черен пипер;
люто чушле;(при желание)
сол;

Патладжана обелваме ,нарязваме и посоляваме.Оставяме за час-два да отдели горчивия сок.
Загряваме зехтина и пускаме да му правят компания патладжанените резанчета.Разбъркваме пет-десет минутки и добавяме едро нарязаните(предварително почистени)картофи,чушки,лук и праз.Пускаме и чесънчетата(необелени)и лютото чушле(ако сме решили,че искаме пикантен гювеч).Сипваме около сто милилитра водичка и посоляваме с черен пипер и сол.оставяме на тих огън да поври ястието-да поомекне картофа,след което добавяме и нарязаните домати .Похлупваме съда ,не забравяме от време на време да поразбъркваме и оставяме да остане на мазнинка.
Поднасяме обилно поръсена порцийката с магданоз!







5 коментара:

  1. Ей тези манджички са такива благини! С малко сиренце, с някоя наденичка или просто с хлебче... Ами, всякак е вкусно! Миленче, да ти е сладко, хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ей това е гозба за милиони,Миленка,сочна,леко пикантна,събрала цялото богатство на есента!Прегръдки с пожелание за ведър октомври!

    ОтговорИзтриване
  3. Чуден постен гювеч Миленка.Напомни ми навремето, когато на село баба ми правеше подобни ястия - много,много вкусни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Есенен разкош! Има от всичко в него! И не ми трябва никакво месо!
    Спорна седмица, Миленка!

    ОтговорИзтриване
  5. Е, много е апетитно, Миленче.

    ОтговорИзтриване