петък, 2 октомври 2015 г.

ЛАПАДОВИ САРМИ С КАЙМА


продукти:

800 гр.кайма(смес);
1 ч.ч.ориз;
2-3 домата;
1 с.л.сух джоджен;
100 мл.олио;
сол(на вкус);
кимион;
черен пипер;

лападови листа;

Ако лападът не  е набран или купен в деня на навиване на сармите може и да не се попарва в противен случай за по няколко секунди топваме листата във вряща вода,след което шокираме в студена.
Плънката за сармите приготвяме като към каймата добавяме настърганите домати и кромид.Добавяме ориза и подправките заедно с 1/3 от олиото.Омесваме с ръка и започваме забавната част-навиването на малките,вкусни пашкулчета.
Подреждаме(плътно) в удобен за печене съд.Покриваме с вода и поливаме с останалото олио.Покриваме с капак или фолио и печем на 170-180С до готовност.
Поднасяме с кисело мляко или със сос,желан и обичан от Вас!



4 коментара:

  1. Миленка,
    подобни сарми правим обикнове на пролет, но и сега в тези студени есенни дни са подходящи за похапване.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ей, как провокираш! :) И аз мислех, че само през пролетта може да се набере лапад, но вчера открих че след дъждовете в тревата пред блока има покарал. Дано до следващата неделя не падне слана на село, ще си набера от там чист и ще ти открадна вкусната рецепта!
    Слънчеви почивни дни, Миленка!

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам лапад, Миленка, а твоето предложение е много апетитно! :) В комбинация и с кисело мляко още повече ми допада!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване