петък, 8 юли 2016 г.

КРАВЕ СИРЕНЕ


продукти:

5 л.краве мляко;
30 бр.капки за сирене;

сол;

Затопляме млякото в дълбока тенджера до телесна (преди завиране)температура.
Капваме от маята за сирене,похлупваме и покриваме съда за  час и половина.След като измине това време отхлупваме  и вътре в тенджерата трябва да установим,че млякото е започнало да се желира...С нож разрязваме на кръст и оставяме отхлупена тенджерата за половин час,след което прецеждаме в тензух,поставен в съд с вместимост равна на тази на  тенджерата,в която започнахме продцедурата....Завързваме срещуположните краища на тензуха и оставяме да се отцеди за 1-2 часа(най добре 2 часа).
След като е изминало нужното време притискаме с тежест за още 1-2 часа ,за да се формова питата сирене.Осоляваме с готварска или счукана морска сол,а ако рещите че количеството е по-голямо може да направите саламура(1 л.вода-200 гр.сол).
Прекрасно е !
От суроватката направих прекрасна извара,но ще споделя как малко по-късно :)



4 коментара:

  1. Разкош! И една две с.л. кисело мляко - фантастика. Няма по- вкусно от домашното сирене.

    ОтговорИзтриване
  2. Ето го истинското сирене, така любимо от едно време! Страхотно е!

    ОтговорИзтриване
  3. В това е истината! Домашно приготвеното няма цена!
    Браво, Миленка! Да ви е сладко, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Миленка,
    навремето моята баба правеше чудно сирене от сурово овче мляко.Рецептата я има подробно описана в моят блог.А суроватката се използва като саламура при зреене на сиренето.Не се прави саламура от вода и сол.Така сиренето узрява по - добре, става чудно.Това е много стара рецепта от нашия край.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване