сряда, 14 септември 2016 г.

КРЪСТОВА ПИТА (КРЪСТАШКА)




продукти:

500-600 гр.брашно;

1/2 ч.л сол;
1 с.лзахар;
1ч.л.сода за хляб;
1 с.л.оцет;
около 300 мл.топла вода;

семена;


Към пресятото брашно добавяме погасената сода в оцета,солта и захарта.разбърквайки с дървена лъжица добавяме и водата докато получим меко не лепнещо тесто.

Поставяме топката тесто в намазнена тавичка.С ръка ,претискайки оформяме питката.
Със семената оформяме кръст,тъй като питката е обредна,но ако я правим за ежедневието ,не е задължително.
Печем до готовност при 150С.
Нека бъдем здрави!


2 коментара:

  1. Честит празник Миленка ! Честито на всички именници ! Много подходяща за празника обредна пита.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Много, много хубава питка, поздравявам те, Миленка!

    ОтговорИзтриване