събота, 25 март 2017 г.

КОЗУНАК"ПОПИНЗ"С КАКАО


продукти:

2 бр.яйца;
1 1/2 ч.ч.кристална захар;
200 гр.краве масло;
350 мл.прясно мляко;
2 щипки сол;
1 кубче мая;
1 саше аромат "Козунак";
7-7 1/2 ч.ч.пресято,бяло брашно;

***плънка
4 с.л.какао;
2 с.л.кристална захар;

***глазура
100 гр.бял шоколад;
ядков крокан;


В 1/2 от затопленото ,прясно мляко размиваме маята.В купичката добавяме 1-2 с.л.брашно и 1 с.л.захар.Оставяме да се"подхване"закваската.
Маслото разтапяме на котлона и охлаждаме.
Пресяваме брашното заедно със солта.
Правим кладенче и вътре чукваме яйцата като оставяме 1/2 жълтък за намазване.
Изсипваме маята,аромата и захарта.Омесваме леко лепнещо тесто,което доомесваме добавяйки малко по малко от маслото(оставяме 1/3 от него).
Прибираме на топло за около 40 мин. тестото да втаса.
Премесваме още веднъж с останалото масло и разделяне на 5-6 топчета.
Разточваме всяко топче на правоъгълници(елепси)поръсваме с подсладеното какао.Затваряме с прещипване и оформяме фитил.Оплитаме козунака.Поставяме във форма,предварително покрита с хартия.
Прибираме отново на топло и когато за втори път станем свидетели на втасване,намазваме с жълтък и печем на 150С до готовност.
Изстиналия козунак заливаме с разтопения на водна баня шоколад и поръсваме с крокан(в моят случай е фъстъчен).

Моят козунак е един,но може спокойно да направите 3 бр. по-малки...






Няма коментари:

Публикуване на коментар