Малко смешно звучи името ,но с тези ЖАБКИ свързвам детството си на село при баба.Тези пърженки ми ухаят на безгрижие и свобода..........и най-вече на баба и дядо....
продукти:
1ч.ч.кисело млеко;
1бр.яйце;
1ч.л.сода за хляб;
1ч.л.сол;
1 ч.л.захар;
2 с.л.олио;
около 400 гр.брашно;
олио за пържене;
Погасяваме содата за хляб в киселото млеко.Прибавяме яйцето,захарта,солта и олиото.Разбъркваме с телта и постепенно запозваме да сипваме от брашното като разбъркваме внимателно до момента в който бъркането стане трудно.В този момент започва месенето с ръка докато получим меко тесто,което оставяме за 30 мин. да си почине:).
Разточваме кора с дебелина 1-2 см. и наряваме на ромбоиди.
Пържим ги в много добре загрята мазнина,като ги обръщаме от двете страни.
При пърженето те се надуват и това е причината да са ЖАБКИ :)
Поднасяте ги с предпочитаното от Вас сладко......при нас е боровинково :)
Надявям се да Ви се усладят !
продукти:
1ч.ч.кисело млеко;
1бр.яйце;
1ч.л.сода за хляб;
1ч.л.сол;
1 ч.л.захар;
2 с.л.олио;
около 400 гр.брашно;
олио за пържене;
Погасяваме содата за хляб в киселото млеко.Прибавяме яйцето,захарта,солта и олиото.Разбъркваме с телта и постепенно запозваме да сипваме от брашното като разбъркваме внимателно до момента в който бъркането стане трудно.В този момент започва месенето с ръка докато получим меко тесто,което оставяме за 30 мин. да си почине:).
Разточваме кора с дебелина 1-2 см. и наряваме на ромбоиди.
Пържим ги в много добре загрята мазнина,като ги обръщаме от двете страни.
При пърженето те се надуват и това е причината да са ЖАБКИ :)
Поднасяте ги с предпочитаното от Вас сладко......при нас е боровинково :)
Надявям се да Ви се усладят !
друго си е да ги режиш с нож на Котани:)
ОтговорИзтриванеDaaaaaaaaa :):)
ОтговорИзтриване