продукти:
около 1 кг.бяло брашно;
42 гр.мая /1 кубче/;
1 яйце/белтъкът в тестото,а жълтъкът за намазване/;
200 мл.пресно млеко;
50 мл.олио;
1с.л.сол;
1 с.л. захар;
150 гр.краве масло;
слънчогледови семки за поръска;
Пресяваме почти всичкото брашно.Наронваме маята върху брашното,поръсваме със солта и захарта.Прибавяме белтъка,олиото и постепенно започваме да сипваме млекото като разбъркваме с дървена лъжица.Като преключим с млекото омесването продължава със сипването на студена вода.Тестото за питата трябва да е меко.Оставяме за отдих на страна за 30 мин.
Разстапяме маслото.
Слагаме 1/4 от тестото в средата на 20-24 см.тавичка като преди това хубаво го потапяме в течното масло.Останалото тесто се разделя на 13-14 топчета.Вземаме едно топче ,потапяме в маслото о започваме да издърпваме и усукваме тестото ,прегъваме на две и усукваме.Потапяме пак и подреждаме до центъра на питата.Така правим и с останалите топчета.
Намазваме с жълтъка и поръсваме със слънчогледа.
около 1 кг.бяло брашно;
42 гр.мая /1 кубче/;
1 яйце/белтъкът в тестото,а жълтъкът за намазване/;
200 мл.пресно млеко;
50 мл.олио;
1с.л.сол;
1 с.л. захар;
150 гр.краве масло;
слънчогледови семки за поръска;
Пресяваме почти всичкото брашно.Наронваме маята върху брашното,поръсваме със солта и захарта.Прибавяме белтъка,олиото и постепенно започваме да сипваме млекото като разбъркваме с дървена лъжица.Като преключим с млекото омесването продължава със сипването на студена вода.Тестото за питата трябва да е меко.Оставяме за отдих на страна за 30 мин.
Разстапяме маслото.
Слагаме 1/4 от тестото в средата на 20-24 см.тавичка като преди това хубаво го потапяме в течното масло.Останалото тесто се разделя на 13-14 топчета.Вземаме едно топче ,потапяме в маслото о започваме да издърпваме и усукваме тестото ,прегъваме на две и усукваме.Потапяме пак и подреждаме до центъра на питата.Така правим и с останалите топчета.
Намазваме с жълтъка и поръсваме със слънчогледа.
Слагаме питата в загрята на 80 градуса фурна и оставяме да втаса.Печем на 180-200 градуса до готовност.
Коментари
Публикуване на коментар