НАГЪНАТ ПОСТЕН ХЛЯБ

продукти:


500 гр.бяло брашно;
20 гр. мая /1/2 кубче/;
2 с.л.сол;
2 с.л. захар;
1 с.л.оцет;
50 мл. олио;
50 гр.маргарин;

ленено семе;


Правим си закваската като към 1-2 с.л.брашно,1 с.л.захар,1 с.л.сол,100 мл.вода прибавим маята.Трябва да се получи гъста като боза кашичка,която оставяме да се надигне.

В брашното правим кладенче,в което изсипваме втасалата мая,олиото,оцета и останалото количество сол и захар.Омесваме меко и еластично /живо/тесто.Оставяме отново да втаса и когато това стане разделяме на две.Всяка част разточваме на кора,намазваме с маргарин и навиване на руло.Режем на парченца с дебелина 1-2 см.и  ги поставяме /така както сме ги отрязали /във формата/предварително намазана с маргаринче:).Нареждаме тестото на два или три етажа /според големината на съда за печене.
Поръсваме със семето и пак изчакваме втасване.
Печем за около 30-40 мин.на 170-180 градуса.


Коментари