продукти за основата:
100 гр.краве масло;
1 бр.яйце;
1/4 ч.ч.захар;
1 ч.ч.брашно;
щипка сол;
плънка:
1 кг.сладко-кисели ябълки;
5 с.л.мастика;
1 с.л.мед;
поръска:
125 гр.масло;
3/4 ч.ч.захар;
1 с.л.канела;
2/4 ч.ч.брашно;
1 каф.ч.фъстък/суров и белен/;
Тестото за основата се омесва по класическия начин за маслено тесто,а имено:
нарязвам на малки парченца поомекналото масло.Чукваме яйцето и прибавяме захарта.Размачкваме с ръце и постепено се прибавя брашното и омесваме,оформяме на тока и мушкаме в хладилника за около 2 часа тестото.
Започваме да приготвяме плънката с обелването на ябълките,които нарязваме на по-едри парченца.Слагаме ги в малка тенджерка,поливаме с медеца и с мастиката .Задушаваме за 10-15 минутки ,не трябва да се разкашкат,а да останат леееко хрупкави:).Оставяме ги да поизстинат.
Поръската приготвяме като към нарязаното масло прибавяме останалите съставки.Омесването е на ръка,а самата смес е ронлива/такава ни трябва/.
Разточваме тестото за основата или ако ни е по-лесно разстиламе с ръце във формата /хубаво е да е силиконова:)/.Изсипваме ябълките,върху които наронваме поръската.
Печем в предварително загрята фурна за 30-40 мин.на 180-200 градуса.
Преди да извадим от формата тартата трябва да е студена /или почти:)/.Да Ви е вкусно!!
Ааааа много вкусно изглежда :)....ей, туй парченце е за мен, нали:)?
ОтговорИзтриванеХубава вечер ,Миленче !
Ивана,даже и още едно съм ти запазила..:)Целувки!
ОтговорИзтриванеИ за мен едно:)! Много вкусно изглежда. Хубава компания сте ми за следобедното кафенце! Сладуранки!
ОтговорИзтриванеВеднага сервирам,но ние сме супер компания не само за следобедно кафе Кате:)Прегръдки!
Изтриване