продукти:
500 мл.айран;
20 гр.мая /пресна/;
5 с.л.зехтин;
1 с.л.оцет;
2 ч.л. сол;
1 ч.л.захар;
2 яйца/1 жълтък е за намазване/;
50 гр.меко краве масло;
брашно около 700-800 гр.;
сух босилек;
ронена чубрица;
1с.л.белено тиквено семе;
1ч.л.едра сол;
Правим кладенче в брашното.Чукваме яйцата като единия жълтък оставяме настрани,той ще ни трябва за намазване на питката.Натрошаваме маята,прибавяме солта,захарта,оцета и 3-те с.л.зехтин .Омесваме средно меко тесто,което разточваме на правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см..Мажем тестото с мекото масълце,поръсваме с ароматните подправки и навиваме на руло.
Разрязваме рулото по дължина и увиваме на спирала,която поставяме в тавичката за печене,чието дъно сме покрили предварително с хартия.Включваме фурната на 80 градуса и мушкаме питката на топличко,за да втаса.Когато удвои обема питката намазваме със смес от жълтъка и останалите 2 с.л.зехтин.Поръсваме с предварително счуканите едра сол и тиквени семки.
Печем на 180 градуса до готовност.
Изглежда много апетитно!!!
ОтговорИзтриванеТаня....и е много вкусна.Препоръчвам я горещо....
ИзтриванеЧестит празник Танче,бъди здрава,обичана и обичаща жена!
Честит празник Миленка (с малко закъснение но от сърце)
ОтговорИзтриванебъди много здрава,лъчезарна и обичана
поздрави
Аз се чудя откъде ухае! Майсторлък си трябва за тези неща! Поздравявам те! Изглежда страхотно! Приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеМиленка, питката изглежда прекрасно!
ОтговорИзтриванеПредставям си колко е вкусна,пухкава и ароматна!
Поздрави!
Приятни почивни дни!
Благодаря Ви много за милите думи:))Прегръдки и поздрави от мен:)))
ОтговорИзтриванеМного хубава е станала! Честит празник!
ОтговорИзтриванеИ все да ти кажа:)
Имаш проверка с думи при коментарите, би ли я махнала?Прави се от настройки. Затова не обичам да коментирам, хайде да ни улесниш и ще имаш мноооооого коментари:)
Хубав уикенд!
Траянче,благодаря ти за ....питката:))А другото май го свърших:)))))
ИзтриванеПрегръдки!