Някои наричат това ястие "Гръцка мусака"......,аз ще се въздържа:)
продукти:
3 бр.патладжан/около 700 гр./;
250 гр.телешка кайма;
250 гр.свинска кайма;
1 гл.кромид лук;
3-4 скилидки чесън;
2 бр.домат;
150 гр.кашкавал;
ронена чубрица;
черен пипер;
сол;
олио;
Измиваме,обелваме и нарязваме на филии по дължина патладжаните с дебелина 0,5 см..Посоляваме ги и оставяме за един час да се отцеди горчивата течност.
Изпържваме зеленчука в силно загрято олио от двете страни и ги отцеждаме от излишната мазнина ,поставяйки ги в гевгир.
Отцедената мазнина я присипваме в тиган и в нея запържваме наситнените лук и скилидки чесън.Когато кромидът избистри цвета си прибавяме каймата.Разбърквайки я задушаваме с половин чаена чашка вода докато остане на мазнинка.Посоляваме и подправяме с черния пипер и ронената чубрица.
В подходяща тавичка редим патладжан,отгоре разпределяме кайма,шайби домат,патладжан,кайма и пак домат.
Печем на 160 С за около 40 мин..
Готовото ястия покриваме с настърган кашкавал и връщаме във фурната/вече изключена/.
Много я обичам, чудесна е станала!
ОтговорИзтриванеИзглежда вкусно! Никога не съм правила, защото у дома не се яде патладжан, а ми се иска да опитам :)
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
За мусака с патладжани само съм чувала.
ОтговорИзтриванеКато видях твоята съм сигурна ,че е много вкусна!
Ще пробвам,докато има пресни патладжани.
Поздрави и приятна съботна вечер!
Много вкусно звучи, Миленка. И аз не бих я нарекла гръцка. То като погледне човек, всичко или гръцко или турско, а къде е нашето??? Ами наша си е и според мен. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и весел weekend! :)
Различни варианти съм чела на тази мусака, но определено този ми допада! Не зная защо още се мотая а не пробвам, отдавна съм се заканила :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната неделя!
Траянче,Дианка,Мире,Вени и Тили :))))Прегръщам Ви за похвалите:)
ОтговорИзтриване