С това сладко се върнах във времето......Нахлуха спомени ,в които моята мила баба Мими/Митра/е с приятелки на сладка приказка.Още чувам звука на почукващата лъжичка разбъркваща турското кафенце.Дамите си казват "Наздраве!"с вдигнати малки чашки,пълни с домашна вишновка и акуратно похапват от лъжичката,пълна с бяло сладко,която е потопена в малка чашка с водичка...............Много ми липсваш.........
продукти:
400 гр.глюкоза;
1 ч.ч.захар;
4 белтъка;
2 бр.бонбони"Лукчета";
щипка сол;
Глюкозата,захарта и бонбоните се разтапят на слаб огън като бъркаме от време на време.
Оставяме да поизстине,а през това време разбиваме белтъците със солта на твърд сняг.
Когато глюкозата е поизстинала,но не студена,прибавяме малко по малко от белтъка като не спираме да разбъркваме с миксера.
Прибираме в хладилник!
Надявам се да Ви хареса!
Бяло сладко не съм яла от много години,но ми се ще да си приготвя.Миленче,твоето е прекрасно....
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Винаги ми е било любопитно как се прави бялото сладко.
ОтговорИзтриванеМиленка благодаря,че разбули тая мистерия.
Спокойна вечер!
Знаеш ли,с това интро ми напомни филма "Вчера",където директора Георги Русев черпеше с такова сладко и ми бе интересно защо така се консумира топната лъжичката в чашката?Сигурно е прекалено сладко ,а това със сигурност няма да е по моята част,обаче ти благодаря,че разказа и сподели как се прави.
ОтговорИзтриванеМиленче,честит имен ден!Много здраве и успехи ти пожелавам и още много нови разходки и хоризонти!
Хубава вечер!
Колко мил увод! Бяло сладко съм хапвала само в Етъра. Бих седнала на кафенце тук с удоволствие, наистина ме върна назад във времето...
ОтговорИзтриванеАма и аз съм една... като прочетох лукчета и си помислих за арпаджик и се ококорих :))
ОтговорИзтриванеБялото сладко винаги го свързвам със старите градки кокони и срещите им, придружени с музика, звучаща от също тъй стари грамофони :) Въобще, с една много приятна атмосфера.
Поздравления за ароматното сладко :)
Ех, че вкусно! Никога не съм знаел как се прави:) Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеИ аз винаги съм се чудела от какво се приготвя това сладко :). Веднъж купувах от Етъра, но не ме впечатли толкова. А твоето изглежда толкова лъскаво и апетитно :). Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,че поседнахте с мен на сладка приказка и бяло сладко момичета:))))))))))!Ще се радвам да го опитате!
ОтговорИзтриване