продукти:
500 гр.смес кайма;
100-150 гр.ориз;
1 бр.яйце;
1 бр.морков;
1 бр.кромид;
500 мл.пресно млеко;
1 зеленчуков бульон ;
1 бр.лимон/сок/;
1 скил.чесън;
1 ч.ч.брашно/за овалване и за соса/;
олио;
сол;
черен пипер;
магданоз;
Каймата я омесваме с почистения и измит ориз.Прибавяме настърганите кромид и морков.Подправяме със сол и черен пипер.Чукваме яйцето и оформяме топчета с големина ,желана от нас.Месните топчета овалваме в брашно и пускаме в подсолена вряща вода.Голите сърми са готови,тогава когато изплуват на повърхността.
Почваме да приготвяме соса.Покриваме дъното на тенджерката с олио и в него запържваме скилидката чесън/после я махаме/.Запържваме брашното,трябва да получи приятен загар и да ни замирише на вкусно:))).Започваме да изсипваме постепено пресното млеко и не преставаме да бъркаме с тел.Добавяме и вода до получаването на сос с гъстота на по-гъста боза.В него нартошаваме бульончето и изсипваме лимонения сок.Пускаме голите сърми и оставяме да къкри на тих огън да се опознаят сосът и месните топки,а и сосът да се посгъсти още малко.
Поднасяме с пресен магданоз.
Oh Milena, to izgleda jako dobro!
ОтговорИзтриванеMnogo sa vkusni i lesni!
ОтговорИзтриванеМилена, много го обичам това ястие, израсла съм с него и мама му казваше Кюфтета-фрикасе. За съжаление, моите момчета не го харесват и много рядко го приготвям. Дори онази чинийка с кюфтенцата и сос Авголемоно си беше само за мен. :)))
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден ти желая! Прегръдки за теб!
Миленка,такава вкусотийка си приготвила,че чак огладнях! :)
ОтговорИзтриванеТова ястие на мен ми е известно като кюфтета в бял сос,но важното е ,че става много вкусно.
Благодаря ,че ме подсети!Скоро ще направя тези кюфтенца.
Поздрави и хубав ден!
И аз го знам като "Кюфтета в бял сос". Много ги харесвам и се улавям че отдавна не съм ги правила! Добре ни подсети!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
:))))Най-важен е фактът,че е много вкусно ястие:)))))Прекрасни сте и Ви гушкам!
ОтговорИзтриване