Вчера беше един прекрасен и слънчев пролетен ден и успях да уловя тази гугутка,с която Ви поздравявам:)
продукти:
3 бр.яйца (1жълтък оставяме за намазване);
200 мл.течна сметана;
2 каф.ч.захар;
1 кубче мая;
5 бр.прахчета ванилия;
1/2 лимон-кората;
щипка сол;
2 1/2 водни ч.брашно;
50-60 гр.краве масло;
1/2 каф.ч.олио;
плънка:
100 гр.млечен шоколад;
мармалад;
Размиоваме маята в сметаната.Прибавяме захарта,щипката сол и ванилията.Включваме лимонената кора,нарязана на фини жулиенчета.Постепено ,малко по малко сипваме от пресятото брашно.Хубаво омесваме.Ще ни се стори,че тестото е по-твърдо,но не е...:)
Хубаво омесваме и разделяме на 5-6 топчета.Всяко топче оформяме ,омесвайки.
Разстапяме маслото ,към което сме прибавили и олиото.
Всяко топче потапяме в мазнината.С ръце разстиламе намазненото тесто и върху него поставяме друго топче.Пак натискайки и опъвайки разстиламе.Отново слагаме другото тестено и намазнено топче и........Събираме отново на топка и пак месим добавяйки останалата мазнина,до като тестото я поеме всичката.
Месенето продължава още малко.Ще го усетите вече по-меко и ще усещате балончета в него:).
Разделяме тестото на 3.
Всяка част разточваме на правоъгълник и разпределяме плънката.
Оплитаме фитилите.Поставяме козуначеното тесто в предварително загрята фурна да удвои размера си и печем на 170С с вентилатор.
продукти:
3 бр.яйца (1жълтък оставяме за намазване);
200 мл.течна сметана;
2 каф.ч.захар;
1 кубче мая;
5 бр.прахчета ванилия;
1/2 лимон-кората;
щипка сол;
2 1/2 водни ч.брашно;
50-60 гр.краве масло;
1/2 каф.ч.олио;
плънка:
100 гр.млечен шоколад;
мармалад;
Размиоваме маята в сметаната.Прибавяме захарта,щипката сол и ванилията.Включваме лимонената кора,нарязана на фини жулиенчета.Постепено ,малко по малко сипваме от пресятото брашно.Хубаво омесваме.Ще ни се стори,че тестото е по-твърдо,но не е...:)
Хубаво омесваме и разделяме на 5-6 топчета.Всяко топче оформяме ,омесвайки.
Разстапяме маслото ,към което сме прибавили и олиото.
Всяко топче потапяме в мазнината.С ръце разстиламе намазненото тесто и върху него поставяме друго топче.Пак натискайки и опъвайки разстиламе.Отново слагаме другото тестено и намазнено топче и........Събираме отново на топка и пак месим добавяйки останалата мазнина,до като тестото я поеме всичката.
Месенето продължава още малко.Ще го усетите вече по-меко и ще усещате балончета в него:).
Разделяме тестото на 3.
Всяка част разточваме на правоъгълник и разпределяме плънката.
Оплитаме фитилите.Поставяме козуначеното тесто в предварително загрята фурна да удвои размера си и печем на 170С с вентилатор.
обичам наближаващите празници,навсякъде мирише на пресен домашен козунак!
ОтговорИзтриванездравей Миленка
козуначето е супер и много си пасва с чашката ми с кафенце!
хубав ден
Еххххххх,Мимка.......Къде се изгуби?!Наистина стана много хубав:)!
Изтриванетова си мисля и аз сега-каква рецепта да пробвам за козунак....
ОтговорИзтриванеТази година започнах от далеко с тренировките:)))!
Изтриванеoh,kak hubavo mirişe.
ОтговорИзтриване:)Благодаря ти!
ИзтриванеЧудесен е станал!
ОтговорИзтриванеМерси,Траянче!Лека вечер!
ИзтриванеПравих със заквасена сметана, но с течна не съм. Изглежда много вкусно, Миленка - пухкав, мек, сладичък... Мерси за поздрава, хубава нова седмица, Миленка!
ОтговорИзтриванеОтдавна не бях виждала гугутки,и така кацнала на манастирския комин,стоеше и чакаше да я снимам:))))Не можех да не Ви поздравя с нея:))!Прегръдки,Кате и благодаря за милите думи!
ИзтриванеЧуден е и този ти козунак,Миленче,придърпвам си едно парче с кафенцето сега!Прегръдка и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеМерси,Роси!Хубаво е да ме хвали майстор.............:))))Прегръдки и от мен!
ИзтриванеМного хубави са станали, Милена!Поздрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се на оценката ти,Сонче!Спокойна вечер:)!
ИзтриванеМммм, как ухае на козунак тук :))
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, Миленка!
:)))Благодаря ти,Ели!
ИзтриванеМоже ли едно парченце да ми пратите за Варна????
ОтговорИзтриванеЛично ще Ви донеса:)))Поздрави на всички у дома:)!
ИзтриванеМиленка, представям си колко е вкусен!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Миленка, ароматът на тази вкусотия стигна и тук, поздравления!
ОтговорИзтриване