продукти:
1/2 чаена чаша вода;
1/2 чаена чаша мляко;
1 яйце;
1/3 чаена чаша мас;
1/3 чаша бяла захар;
1к. л. сол;
3 3 / 4 чаши брашно;
1/2 кубче мая;
1 к.л.махлеб;
20-30 гр.меко масло;
филирани бадеми;
******плънка:
кайсиево сладко;
тахан халва;
В малка тенджерка затопляме водата,заедно с пресното млеко.В 1/2 от течността размиваме маята с малко от захарта и брашното(оставяме да шупне),а в останалата млечна смес пускаме маста,за да се разстопи.
Объркваме брашното,захарта,солта,махлеба и когато маята се е надигнала заедно с белтъка и течността с маста .Омесваме меко тесто,което оставяме да втаса за около 40 мин.-трябва да се удвои обемът му.
От втасалото тесто оформяме около 30 топчета.
Всяко топче разточваме на елипса.Слагаме върху всяка кора малко масълце и от плънката.Завиваме и редим в тавата.Намазваме ги с разбит с малко олио жълтък.Поръсваме с бадемовите люспи и оставяме да втасат за около 1 час.
Печем на 200 С за 10-15 мин..
С този махлеб кифличките ти стават едно много екзотично предложение :))
ОтговорИзтриванеНе толкова екзотично,колкото вкусно и бързо свършващо предложение са тези кифлички,Кайти:)))))
ИзтриванеЧудесни тестени нещица си сътворила напоследък, Миленка! Кифличките са разкошни - много пухкави и мекички изглеждат :)
ОтговорИзтриване