блат:
12 бр.яйца;
1 ч.ч.захар;
2 ч.ч.брашно;
1 ч.л.бакпулвер;
6 с.л.портокалов сок;
2 с.л.уиски;
4 ванилии;
4 щипки махлеб;
олио за намазване:
крем:
3 пак.бонбони"Теменужки";
1 пак.крем"Оле"-ванилия;
400 мл.прясно мляко;
500 гр.заквасена сметана;
прясно мляко за сиропиране на блата;
за украса:
1 ч.ч.начупени белени бадеми;
1/2 ч.ч.кълцани орехови ядки;
озахарени листенца от теменужки;
В малка тенджерка сипваме около 50-100 мл.вода,в която разтапяме бонбонките.Получаваме уханен гъст сироп.
Приготвяме кремчето"Оле"според упътването и с помоща на сладкарска шпатула го объркваме със заквасената сметана и поизстиналия сироп от разтопените бонбони"Теменужки".
От продуктите за блата ще приготвим два правоъгълни блата!
Разбиваме 6-те яйца с половин чаена чаша захар и махлеба.Прибавяме сока от портокал и уискито,заедно с бакпулвера.Към гладката смес сипваме и чашата бяло брашно.
За изпичането на блатовете използване тавата на фурната,която застиламе с хартия,която от своя страна сме намазали с олио.Изсипваме сместа за първия блат и печем на 170С.
Оставяме блата да поизстине и нарязваме на ленти с ширина 5-6 см..Сиропираме с прясно мляко.
Сглобяваме теменужената торта като намазваме с крем една лента блат и навиваме на руло(не стегнато),което поставяме изправено в подноса.Слдващата лента пак намазваме с крем и я навиваме около центъра......така оформяме торта.
Панираме борда на тортичката с запечените ядки като оставяме малко количество и за поръсване отгоре.
Украсяваме с озахарени листенца от теменужки.Озахаряването става като измитите и подсушени листенца се намазват с белтък,поръсват се кристална захар и сушим върху хартия във фурната на 50С с вентилатор.
И у нас, и у нас имаше теменужена торта :))) Тази пролет е много модерна май, на особена почит се радва... че и заглавието бях замислла като твоето, Миленка, та сега трябва да скалъпя ново :)
ОтговорИзтриванеМного е хубава твоята! А комбинацията на махлеб и теменужен аромат силно ме заинтересува. Махлеба не надвива ли в съревнованието?
Поздрави с пожелание за красиви майски дни и празници!
:))Ей на това му се казва флуидна връзка:))))
ИзтриванеНе,Ирме аромататът на теменужката надвива махлеба:))А тортата наистина стана прекрасна,направих я с много обич за моя Георги........
Флуидите са навсякъде във въздуха, Миленка, играят си с нас, но е толкова хубаво, нали? Да ти е жив и здрав Георги, мила, много щастие му желая!
ИзтриванеКрасива:) А какво е махлеб, да не питам гугъл- по-добре ти разкажи Миленче :)
ОтговорИзтриванеКай с тази подправка се сдобих и запознах миналата зима....Аз я използвам за тестени изделия като козунак,...блатове.
ИзтриванеСлагам я и в сосове за месо,а имаче махлеб е подправка в арабската кухня; приготвя се от смлените костилки на специален сорт череши и точно за това ухае на череши. Може да доловите обаче леко горчив вкус, подобен на горчив бадем. В Близкия изток се използва за приготвяне на печива, а в европейската и американската кухня – за коледни сладки и сладкиши.
Да ти е жив и здрав Георги, а тази теменужена торта е приказна, ароматът и се носи надалеч!
ОтговорИзтриване:)))Прегръдки,Иг!
ИзтриванеЧудесна торта!
ОтговорИзтриванеХубава вечер,Миленка!
Благодаря ти,Живе!
ИзтриванеЧудна, вълшебна, вкусна и много красива теменужена торта! Прелестна е, Миленка! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБърборана.............:)))))Прегръдки,Кате!
ИзтриванеSe ven muy rica y elegante su torta una verdadera delicia,abrazos
ОтговорИзтриванеДа ти е жив и здрав Георги, Миленка! Чудесна, ароматна и много пролетна торта си приготвила!
ОтговорИзтриване