Баклата е позната с много имена:звънящ боб,английски боб,фава,фаба,конски боб...Според стари писмени източници баклата е пренесена по нашите земи от Персия и Египет,по тези земи я познавали още от преди 6000 години......
В днешно време много малко хора я познават и по тази причина не я и приготвят.
Сега ще Ви представя как вкусно я сготви моята майчица.Тази година моите родители решиха през летните дни да се позастоят за по-дълго в селската ни "хасиенда":))и майчето реши и да посее това-онова..........И до тук всичко е превъзходно:хем качествено,хем на 100% био.
продукти:
800-1000 гр.бакла;
1-2 гл.кромид;
2-3 скил.чесън;
1 ч.л.червен пипер;
1 с.л.брашно;
2 бр.моркови;
1-2 шепи зелени(кисели)сливи;
сол;
олио;
магданоз/копър;
Почистената и измита бакла се поръсва със сол и се натърква,така махаме малките мъхчета,с които е покрита.Изплакваме.
Ситно нарязания лук,моркови и чесънче се запържват за 2-3 мин.в олиото.Прибавяме и баклата в тенджерката.Поръсваме с брашното,солта и червения пипер.Завъртаме с лъжицата 3-4 пъти и заливаме с вода,толкова,че да се покрие баклата.Оставяме на тих огън да си къкри и да остане на мазнинка.Малко преди да отстраним ястието от огъня сипваме и джанките(сливите).
Поднасяме баклата обилно поръсена с магданоз(копър).
В днешно време много малко хора я познават и по тази причина не я и приготвят.
Сега ще Ви представя как вкусно я сготви моята майчица.Тази година моите родители решиха през летните дни да се позастоят за по-дълго в селската ни "хасиенда":))и майчето реши и да посее това-онова..........И до тук всичко е превъзходно:хем качествено,хем на 100% био.
продукти:
800-1000 гр.бакла;
1-2 гл.кромид;
2-3 скил.чесън;
1 ч.л.червен пипер;
1 с.л.брашно;
2 бр.моркови;
1-2 шепи зелени(кисели)сливи;
сол;
олио;
магданоз/копър;
Почистената и измита бакла се поръсва със сол и се натърква,така махаме малките мъхчета,с които е покрита.Изплакваме.
Ситно нарязания лук,моркови и чесънче се запържват за 2-3 мин.в олиото.Прибавяме и баклата в тенджерката.Поръсваме с брашното,солта и червения пипер.Завъртаме с лъжицата 3-4 пъти и заливаме с вода,толкова,че да се покрие баклата.Оставяме на тих огън да си къкри и да остане на мазнинка.Малко преди да отстраним ястието от огъня сипваме и джанките(сливите).
Поднасяме баклата обилно поръсена с магданоз(копър).
Ама че сте подстрекатели с Иван с тази бакла с джанки!
ОтговорИзтриване:)
ИзтриванеМиленче, много хубаво е решила майка ти. :) А манджичката е чудесна! Бих дошла с късче хляб и точно на тази полянка да си опитам.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти,Гери!Следващия път ще ти сервирам приборите и те чакам:),ще си изкараме чудесно!
ИзтриванеИзглежда вкусно, но ме е страх да пробвам. Никога не съм яла бакла, Миленка, нито съм готвила. Обаче, дъщеря ми като отиде в Германия, се случило така, че опитала, много и харесала и ... БЕЛЯ - натрови се. Баклата за някои организми е отровна - убива белите им кръвни клетки в по-голяма или по-слаба степен. Зависи от степента на алергията, но може да се стигне до фатален край. Така че малко с предпазливост посягайте към нея, ако ви е за първи път!
ОтговорИзтриванеПоздравления за майчето!
Еххх,лоша работа,Ирме!Не знаех,че може да има такава реакция!
ИзтриванеНо,опитай все пак ...Наистина е много вкусно ястие!
Не съм яла и аз бакла, но по този начин готвя зелен фасул, та ме подсети за него, докато има още зелени джанки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!