продукти:
2 кг.кайсии;
1,500 кг.захар на кристали;
1 шепа бели стафиди;
2 шепи орехови ядки;
1 с.л.оцет;
Още от вечерта почистваме и разполовяваме кайсиите.Поръсваме със стафидите и захарта.
На следващия ден вече плодовете са пуснали сокче,но ако прецените,че е малко течността може да залеете с 1 ч.ч.вода(аз не съм добавяла).
Пъхваме тавата във фурната и печем на вентилатор при 170С като разбъркваме регулярно.
Ако все още не се е сгъстило сладкото,а плодовете започнат да се запичат,продължаваме изпичането само на долен реотан.Поръсваме и с орехчетата.
Малко преди да изкараме тавата сипваме киселината.
С още горещото сладко пълним бурканчетата.
Това ще е фантазия с палачинки... Прекрасно сладко, Миленка!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Прекрасно е наистина.....Чудесен ден и за теб,Гери!
ИзтриванеОрехчетата накрая ли се слагат или когато се извади от фурната чак тогава се добавят и само се разбъркват?
ОтговорИзтриванеНяколко минутки преди да изкараш тавата ги прибавяш и тях (орехчетата),Пепи.
ИзтриванеМного ароматно и приятно хрупкаво с орехчета:)
ОтговорИзтриванеТакова е сладкото,наистина,Траянче!Лек и весел ден:)
ИзтриванеНаистина фантазия, много вкусно сладко. Браво, Миленка, поредната вкусна рецепта, поздрави!
ОтговорИзтриване:)Благодаря ти,Катенце!
ИзтриванеМиленчеее, ти започна едно сладкоправене...а аз едно слюноотделяне...тази година нищо още не съм правила.
ОтговорИзтриванеСигурно знаеш, но да кажа - мама прави едно сладко(ей трябва да пусна рецептата с круши, ябълки и орехи, май и тиква слагаше. Та въпросните орехи, като престои повече сладкото го оцветяват - почти черно, тъмно едно такова става около самите орехчета. Малко започва да заприличва на развалено, но всъщност не е, това е от йода в орехите. Та - папайте го бързичко! Ако ви е много - да помагаме!
Оооо,няма кой да го остави за години да стои в шкафа:))А орехите(бадемите,лешниците,..)предават един уникален и перфектно допълващ аромат,но това не значи ,че не желая гости,Веси:))))))
ОтговорИзтриванеОбожавам кайсиите като плод, а предложението ти е страхотно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много хубава идея с тези орехчета, Миленче! И аз мисля да правя другата седмица сладко от кайсии и ако успея ще пробвам и този вариант! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеТили,Радост,благодаря Ви:)))))))
ОтговорИзтриванеМного вкусно ми звучи това сладко, Миленче! Обичам сладка с ядки, обожавам кайсии и непременно ще си направя !
ОтговорИзтриванеЧудесни, ароматни снимки!