Тези чушки са обичани от голяма част българи,но тези точно са по различни....Тази гозба е приготвена от моята баба Ленче(Елена)..Тази жена ме е отгледала през ваканциите като дете..Заедно сме се друсали в каруцата до полето,на което сме брали тютюн...Ставали сме в 6 часа да тръгнем за бране на вишни......Като всички тези дейности за мен са били между другото,то за нея са били до започването на работния ден...........
Тази жена е дребничка и толкова пъргава,че докато я видиш до себе си ,то след десет минути разбираш,че е била до другия край на селото:)))).Малко е своенрава,но ...преглъща се:)))
Та за чушките...Тези пиперки първо са огледани една по една ,а после са изпечени на жар,задушени в старата и очукана алуминиева тенджерка и обелени без да се мокрят.....
Сосът прави както си знае,но това не пречи да се допитва до мен(но само за парлама:))...,но по-вкусен сос никой не може да прави.........
Няма да давам точни грамажи и мерки,просто защото в градината нямаме кантар:)
продукти:
червени чушки;
***за соса:
добре узрели червени домати;
глава кромид лук;
глава чеснов лук;
сол;
захар(повече от солта);
олио;
магданоз;
Чушките(с дръжките) се изпичат и обелват.Пържим ги в олио за кратко.
Настъргваме доматите направо в тенджерката в която сме запържили пиперките.Прибавяме лука,нарязан на ситно.Посоляваме със солта и захарта.Оставяме сосът да си ври до сгъстяване.Малко преди(около 10 мин.)дърпането на тенджерката от огъня добавяме нарязаните,обелени чеснови скилидки.Подправяме с наситнен,свеж магданоз и заливаме чушките.
Начупете пресния и уханен хляб и да Ви е сладко!
Ооооо,не забравяйте да сервирате и поне по една малка ракийка или мастичка:))))
Ето и още един помощник:))))
Чушките ти са вкусно и обичано ядене, но
ОтговорИзтриванеспомените за село, баба и манджите и... благодаря Миленче :)
Любимото ми лясто ястие...Предстои ми пътуване на село и ще си пека чушки и ще си правя доматен сос колкото си искам.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица,Миленка!
Представих си аромата и вкуса на тази селска гозба - мисля че няма нищо по-хубаво от печени червени чушки с доматен сос; При това от домашно отгледан зеленчук! Прекрасно! Поздрави, Миленче!
ОтговорИзтриванеО, Миленче, ама ти верно си на село, аз рекох, че само така си кръстила манджите...Ако знаеш само как ме трогна с тази баба...да ти е жива и здрава...трябва да е доста възрастна...моите баби и дядовци не са между живите вече двайсетина, че и трийсет години...Много мило ми стана...и си спомних за моята "серт" баба, дето също ме е гледала като дете и това с каручката за сенце ми е познато...ех, безгрижно детство...Пожелава баба ти още дълго да е сред вас и да ви радва с такива простички гозбици, но те са най-вкусни! Прегръдка.
ОтговорИзтриванеМиленка,много сладурски помощник си имаш!Гозбата е велика,поздравления на баба Елена!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМиленче, в градината няма кантар, а само обич и резултатът от нея. Ама чудно ястие, гребвам си и аз с виличка. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Миленка, толкова вкусно и апетитно е!
ОтговорИзтриванеИ когато всичко е домашно се услажда повече!
Прегръдка!
Ах този домашен вкус ... много ми липсва!
ОтговорИзтриванеГолям сладурчо ти е помощника Миленка :) Много мили същества :)
Поздрави и хубав месец септември!
Любимо ястие, а като е приготвено с домашни продукти от село е направо с неустоим вкус :)
ОтговорИзтриване