продукти:
1 кг.кълцана кайма;
1,300 кг.картофи;
200 гр.домати;
200 гр.гъби(кралски печурки);
1 гл.кромид лук;
сол;
ронена чубрица;
черен пипер;
червен пипер;
олио;
***заливка:
1 коф.кисело млеко;
3 бр.яйца;
2 с.л.брашно;
1/2 каф.л.сода за хляб;
сол;
Нарязваме обелените шапчици(пънчетата нарязваме и изсушаваме за зор-за ман:)) на гъбите и лука на дребно .
Картофките също нарязваме на кубчета.В удобна,дълбока тавичка сипваме наситнените зеленчуци.Прибавяме каймата и добре узрелите домати,които може да са нарязани или настъргани(както пожелаем).Подправяме със сол,черен пипер,ронена чубрица и червен пипер.
Сипваме вода и с ръка хубаво намачкваме.
Сипваме на око олио(не много!).
Печем на 170-180С.Когато течността изври и остане на мазнинка при всички случаи ястието е готово да се залее.
Приготвяме заливката като содата я изгасяме в киселото млеко.Прибавяме яйцата,солта и брашното.
Изсипваме и разпределяме по цялата мусака и отново пъхваме тавата във фурната ,за да получим хубав и съблазнителен загар на ястието:)!
Не съм опитвала с гъбки, ама със сигурност се получава още по-вкусна мусака, чудно изглежда, Миленче. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
:)Опитай ,Гери и няма да съжаляваш!Лека вечер :)!
ИзтриванеМиленче, пак нещо различно ни предлагаш! Завърна ли се? Веднъж опитвах по тази технология - суровата кайма се разбърква с останалите продукти и се получи добре! Имам гъби, които се чудех къде да оползотворя и бих пробвала рецептата ти, но бедата е, че скоро правих мусака.Усмивки!
ОтговорИзтриванеЗа следващата мусака :))))).Прегръдки,Веси!
ИзтриванеАз никога, нищо не съм приготвяла със сурова кайма и ми стана интересно, не е ли като варено месото по този начин ?
ОтговорИзтриванеТакава мусака определено ще събуди интерес вкъщи :) Много вкусно звучи! Записвам си да я пробваме тези дни.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Мусаката я обожавам във всичките й варианти. Благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеС тази коричка..мммммммм....