ПЕЧЕНА АПЕТИТКА
2 кг.патладжан;
6 кг.чушки(зелени и червени);
3 кг.домати;
1 кг.моркови;
200-300 гр.люти чушлета;
2 гл.чесън;
2 вр.магданоз;
1 1/2 ч.ч захар;
4-5 с.л.сол;
2 ч.ч.олио;
2/3 ч.ч.ябълков оцет;
1-2 с.л.кимион;
Обелваме и нарязваме патладжана,осоляваме го и оставяме зеленчукът да се отцеди за половин час.
1/3 от чушките изпичаме,обелваме и нарязваме на дребни парченца.
В тава объркваме обелените и нарязани моркови,нарязаните и почистени останали 2/3 от чушките.Прибавяме резаните домати,измитите от солта патладжани и лютите чушлета.
Поливаме със сместа от олиото,оцета,захарта и солта.
Печем на 250С без да покриваме съда,но не забравяме да разбъркваме от време на време.
Печем до като останат на мазнинка зеленчуците.Пасираме като сме добавили нарязаните (и обелени:))скилидки чесън .Нарязаните печени чушки също изсипваме при останалите съставки и пъхваме тавата отново във фурната за около 20-30 мин.
Готовата апетитка овкусяваме с кимиона и наситнения магданоз.Пълним в бурканчета и стерилизираме за 20 мин..
ЕСЕННА ПИТКА
продукти:
около 1 кг.брашно;
1 бр.яйце;
1 пак.суха мая;
3 с.л.кисело млеко;
3 с.л.олио;
1-2 с.л.сладко от ягоди(без плод);
1/2 с.л.сол;
1/2 с.л.самардала;
1 с.л.сусам;
1 с.л.белени слънчогледови семки;
1/2 с.л.черен кимион;
сирене(по желание);
Разстваряме маята в 1/2 ч.ч.топла вода,заедно със сладкото и 2 с.л.брашно.оставяме на топличко,за да се надигне.
Изсипваме брашното на плота.Правим кладенче в което изсипваме яйчения белтък,солта,семената,самардалата,олиото,киселото млеко и закваската.Допълнително добавяме и топла водичка и с нейна помощ омесваме меко тесто.
Оформяме питката в малка тавичка(покрита с хартия) и отново изчакваме втасване,след което намазваме с разбития жълтък печем на 170С.
Аз разделих тестото на две като между двете тестени части нароних сирене.После оформих питката.Изчаках второто втасване,намазах с жълтък и изпекох на 170С.
Истински разкош - домашен хляб, намазан с апетитка! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Миленка!
Искам и от двете по-много:)
ОтговорИзтриванеЕх, че вкусно! И аз искам залче в апетитка, чудна работа е това! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда, Миленка! Направо отг снимката да си присегна и похапна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеA, не се чуди на акаунта ми - моите са два в гугъл, но този ми е за другото, "сериозното" увлечение. Иначе съм си същата Валя от "Вкуснотийките на Валя".
ИзтриванеАма, Миленче, сега и аз искам залче! Ей така, отчупено и топнато в пъстрата вкусотия. :) Няма по-вкусно от това! Да си топна вкусно хлебче във вкусно друго нещо... Усмихнати прегръдки, Миленка! :)
ОтговорИзтриванеПитка-апетитка или апетитка-питка...мммм...Миленче, ще намина аз на гости, щом дойда до България да знаеш...
ОтговорИзтриванеАпетитката е страхотна! И аз ще си намажа на залъче на питка, ама без конфитюр :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Миленка!
Миленка, изкусителка :) Всеки иска залъче, аз искам цял комат от прекрасната топла питка, дебело намазана с ароматната, пикантна апетитка, ммм...на върха на езика ми е вкуса!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Добре си ги дала и двете рецепти, ама се чудя кое по-напред да почна...Таня ми е взела думите от устата, дано не ми е измъкнала и последното парче...:)
ОтговорИзтриванеОх, че вкусно! Топла питка с апетитка и...друго не му трябва на човек!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Миленка разкош.Още сутринта мярнах заглавието и то как да не му се прияде на човек.Много интересна рецепта за апетитка а питката...нямам думи за нея,човек може да си хапва само питка и ще му е много вкусно.А прясна питка с топла апетитка...вкуснотия.
ОтговорИзтриванеМиленка, как добре си съчетала тази пухкава питка и вкусната апетитка!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесно съчетание на питка с апетитка. Есенно-зимно изкушение :)
ОтговорИзтриване