продукти:
***за кюфтенцата:
1 кг.кълцана свинска кайма;
100 гр.моркови(1-2 бр.);
1 гл.кромид лук;
1 бр.яйце;
4 с.л.кисело мляко;
1/2 ч.л.сода за хляб;
черен пипер;
кимион;
сол;
брашно за овалване;
олио за пържене;
***за пюрето:
1 кг.картофи:
80 гр.краве масло;
прясно мляко/вода;
сол;
черен пипер;
***за соса:
3-4 с.л.брашно;
сол;
вода;
Сместа за кюфтенцата се омесва като към каймата прибавим настърганите лук и моркови.Прибавим и погасената в киселото млеко сода и яйцето.Овкусяваме със солта и останалите подпрвки.Омесваме и прибираме за час-два в хладилник.
Оформяне кюфтенца с голимината на орех.Овалваме в брашно и пържим.Готовите кюфтенца изкарваме върху хартия(за да се отцедят).
За пюрето сваряваме в подсолена вода картофите.Намачкваме с ръчна преса в едно с маслото,млекото и подправките.
Прецеждаме мазнината,в която сме пържили кюфтенцата.
Слагаме я на котлона да се загрее и в нея запържваме брашното,предвидено за соса.Позапържваме и посоляваме.Разреждаме със студена вода до нужната ни гъстота.
Поднасяме порция като върху картофеното пюренце подредим малките кюфтенца и полеем с вкусния сос.
Добър апетит!
Чудесни кюфтенца, Миленка! Заинтригуваме и соса към тях! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМиленче, супер кюфтенца! И аз така се захласнах с това сосче...Хубав ден от мен!
ОтговорИзтриванеМного са сладурски, Миленче!
ОтговорИзтриванеМиленче, подсети ме - моите Човеци обичат да си хапват това ястие, правя по подобен начин, но слагам и вино в соса!
ОтговорИзтриванеМиленка, запази ми скъпа, порцийка:)) едно две кюфтенца, моля:) Чудесно е това ястие и как апетитно сервирано. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМиленка,всеки път рецептите са идеални и за нашия вкус,голямо сходство откривам!Превъзходна порция!Прегръдка!
ОтговорИзтриване