продукти:
***за тестото:
125 гр.маргарин;
1 ч.ч.(220 гр.)брашно;
1/2 каф.л.сол;
3-4 с.л.вода;
***за плънка:
около 1,500 кг.ябълки;
125 гр.маргарин;
1 ч.ч.(150 гр.)захар;
От изброените за целта продукти замесваме тестото.Завиваме го в стреч и прибираме в хладилника за половин час.
Обелваме и почистваме от семенцата ябълките.Нарязваме ги на четири.
Намазваме дъното на 26 см.тиган(по-дълбок) с маргарин.Изсипваме захарта и я разпределяме равномерно.Подреждаме ябълковите резани.
Слагаме тигана върху затоплен котлон и за 10-15 мин.оставяме да се карамелизира захарта.
Разточваме тестото с диаметър малко по-голям от тигана и спомощта на точилката го пренасяме ,за да покрием плодовете.Подпъхваме крайчетата и правим 2-3 разреза на тестото,за да може да излиза въздуха.
Печем в предварително загрята фурна на 180-190 С до порозовяване на тестото.
Готовия десерт обръщаме в тортен поднос.
Да Ви е сладко!
Ох, че сочен и вкусен сладкиш, Миленка!
ОтговорИзтриванеПоздравления и прекрасна седмица!
:)Права си,Хриси!
ИзтриванеЩооо запости, Миленка:))
ОтговорИзтриванеАма пък примамливо е...
:)А не...,тази година няма да се пости:)
ИзтриванеТартата спокойно може да е и с масло:)))))
Нямам нищо против да е постен, Миленче, толкова е изкушаващ! :)
ОтговорИзтриванеУсмивки!
Наистина с нищо не отстъпва на масления вариант,Гери!Поздрави и чудесен утрешен ден!
ИзтриванеПравила съм подобен ябълков сладкиш, но залят отгоре с кексово тесто.Твоят чудесно се е получил с този блясък от карамелизирана захар.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря ти,Ели!:)
ИзтриванеБо-же-ствен е,Миленка!Уникален!
ОтговорИзтриванеЕто това е признание....,от майстор:)!
Изтриване