продукти:
3 бр.яйца;
150 мл.олио;
150 гр.кисело млеко;
100 мл.прясно млеко;
1 кубче мая;
1 1/2 ч.ч.захар;
1 с.л.аромат ванилия;
3 с.л.ликьор "Амарето";
кората на 1 лимон;
щипка сол;
около 800 гр.брашно;
локум;
250 гр.шоколад;
ядки;
захаросани прасковени цветове;
Великден отдавна мина,но има още не споделени тазгодишни изкушения,а бих могла да ги забравя,за това е и тази рецепта по това време:),но пък е толкова вкусна,че дори и в делник бихте и се насладили с удоволствие..............
В топличкото(не горещо)прясно мляко с лъжичка захар и малко брашно размиваме маята и оставяме да втаса.
В контейнера на хлебопекарната разбъркваме яйцата,захарта,киселото мляко,лимоновата кора,ванилията и ликьора.Добавяме и закваската и брашното.Малко по малко приобщаваме към тестото и олиото.
Вече втасалото козуначено тесто оформяме на 6 топчета като с тъка ги разстиламе и издърпваме.Разпределяме върху всяка от корите локум и завиване на фитил.
В правоъгълна тава застиламе хартия и поставяме сплетените по вкуса ни фитили.Оставяме да втаса отново на 50С.
Печен козунака на 170 С до готовност.
Вече изстинал с много остър нож,за да не мачкаме изделието,го нарязваме на квадратчета които намазваме с разстопения на водна баня шоколад и поръсваме със запечените надемови люспички или с озахарените прасковени цветове.
Прекрасно......!
Миленче, чудесна идея за още по-вкусен козунак. :)
ОтговорИзтриванеСлънчев ден!
Миленче, прекрасна идея!
ОтговорИзтриванеАз не съм месила още, така че май ми е ред :)
Какви красиви пастички и колко пролетни снимки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСладурски пастички,Миленка! Като малки козуначета:) Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеМиленче,
ОтговорИзтриванепрекрасна идея, чудесна почерпка.Украсата е невероятна.
Поздрави !
Миленче, добре си го нарязала и доусладила козуначето:))
ОтговорИзтриванеГери,Ил,Кате,Траянче,Ели и Веси.............:)))прегръдки момичета!
ОтговорИзтриванеПрекрасен козунак стана наистина,догодина задължително ги направете тези пастички,няма да сгрешите!