продукти:
****тесто:
2/3 ч.ч.разтопено краве масло(патешка мас);
2 ч.ч.пресято бяло брашно;
1 с.л.течна ванилия;
1/2 ч.ч.захар;
1 с.л.вода;
2 щипки сол;
***плънка:
800-1000 гр.череши;
2 стр.мента;
150 гр.захар;
2 с.л.нишесте;
2 с.л.лимонов сок;
кората на 1/2 лимон;
канела(по желание);
От изброените за целта продукти замесваме тесто,което завиваме във фолио и прибираме в хладилник до като направим и плънката.
Почистваме черешите от дръжки и костилки.Поръсваме със захарта и лимоновия сок.Прибавяме настърганата или ситно нарязана лимонова кора заедно с накъсаните ментови листенца.Заливаме с 200 мл.вода и включваме котлона.оставяме да поври за около 20 мин.и сгъстяваме с нишестето.
2/3 от тестото разстиламе с ръка във формата за пай,не разточваме,а работим с ръце защото е много нежно и ронливо тестото.Изсипваме плънката и я разпределяме,а върху нея натрошаваме останалото тесто.
Печем в предварително загрята фурна на 170С за около 20 мин.
Готовия десерт поръсваме с канела.
Обожавам череши, Миленка!
ОтговорИзтриванеА твоите ухаят и на мента :)
Прегръдки!
Прекрасен десерт е Дани!
ИзтриванеПрегръщам те и аз и следващото ми ходене във Варна ще е със спирка в Бургас,да знаеш:)!
Мента и череши...за мен поне е непознат вкус, но очакващо вълшебен...От къде ги измисляш...
ОтговорИзтриване:)Всички коментари са ти толкова живи:))))
ИзтриванеТова череши мога да ям в различни варианти. Чудесен е!!! А с мента сигурно е страхотен..ммм..
ОтговорИзтриване:)Права си,Ауричка.....И аз обожавам черешите!
Изтриване