САРМИ С ТЕЛЕШКА КАЙМА И МАНГОЛД


продукти:

листа манголд;
400 гр.телешка кайма;
1 ч.ч.булгур;
1 гл.(малка)кромид лук;
1ч.л.доматено пюре;
1/3 вр.магданоз;
50-60 мл.олио;
сол;
черен пипер;
сух джоджен;



****за красатия сос:

сок на 1 лимон;
1/3 вр.магданоз;
ядките на 5-6 ореха;
4 скил.чесън;
30 мл.олио;
сол;

Каймата омесваме с ситно нарязаните лук и магданоз.Прибавяме почистения и измит булгур,половината олио и подправките.Омесваме плънката(аз го правя с ръка).
Листата ма манголда потапяме за минутка-две във вряща вода,след което потапяме в студена.
Оформяме стегнатите сармички като не късаме листата ,тези сарми не е нужно да са дребнички.
Поливаме с останалата мазнина и заливаме с вода и покриваме с обърната чинийка.
Сваряваме прекрасните пашкулчета като през това време приготвяме и соса,който от своя страна се приготвя само с натискането на бутончето на блендера ,в който предварително сме сложили нужните продукти.
Сервираме сармичките гарнирани с красат сос!
Ще Ви се усладят,сигурна съм!




Коментари

  1. Какво е манголд? За пръв път чувам за подобна дума, а какво останало и за растение! Предполагам наподобява лапад или спанак като растение. Ако може да напишеш малко повече инфо за тези листа, ще ми е интересно да прочета.
    Поздрави и приятна събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери манголдът е наричан още спанаково или листно цвекло.Широко разпространен листен зеленчук в страните от Централна и Западна Европа. За консумация се използват листата, по подобие на спанака.Манголдът е зеленчуков вид от сем. Лободови. Има двугодишен цикъл на развитие. Различава се от салатното цвекло по това, че през първата година не образува кореноплод, а листна розетка и силно разклонен корен.
      Много е вкусно всяко ястие с него....Опитай!Прегръдки,Геринце!

      Изтриване
    2. Много ти благодаря за изчерпателната информация. Ще опитам определено скоро, стига да намеря. А ако не намеря, поне със семена ще гледам да се сдобия, за да дам на баба ми да сее. Поздрави!

      Изтриване
  2. Миленче,
    често приготвяме сармички с листа от манголд.Чудни стават.А за Габриела - продават се семена на манголд и когато се засее се разсява сам в следващите години.Ако се сее на завет се берат листа цяла година.Много вкусни листа има - за супи, сармички и др. ястия, листата са по - големи от тези на спанака.Манголда има бяла жилка в средата, а растението с лат. име рутард е манголд с червена жилка в средата.Тава са листни растения, на които се берат външните листа, а вътрешните листа от листната розетка се оставят.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Мда, както и помислих и попитах в другата публикация - листа от цвекло, що пък му викат сега магнолд:(
    Значи - това са ми любимите сърмички, обожава ги, ама този сос ми е непознат - и като име, и като съдържание, и това си запазвам за правене!
    Обичам те:))

    ОтговорИзтриване
  4. Просто уникални , заедно със соса ! Топ ястие ! Благодаря за рецептата !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар