продукти:
около 800 гр.свинско месо;
1/2 средна зелка;
500 мл.прясно мляко;
1 ч.л.морска сол;
3 скил.чесън;
1 щипка черен пипер;
3-4 бахарчета;
2-3 с.л.олио;
****пикантна добавка:
2 бр.люти чушлета;
2 бр.домат;
4-5 с.л.олио;
1/2 гл.кромид лук;
Във вода,подсолена с половината количество сол сваряваме свинското месо,нарязано на желана големина.Прецедения бульон запазваме за по-късно.
В загрятата мазнина запържваме скилидките чесън,а две три минутки след това и нарязаното зеле.Посоляваме с останалата сол и сипваме млякото и бульончето, добавяме свинското.
Оставяме да си къкри манджичката и ако нужно може да добавим малко водичка(все пак е хубаво да има малко сосче:))и бахарчетата.При поднасяне ароматизираме с прясно смляния пипер.
Добавката,която не задължителна,но пък за хората обичащи пикантно ще са благодарни се приготвя много лесно....Загряваме олиото в тиганчето и изсипваме ситно нарязаните лук и домати.Посоляваме вече готовия сос и към него прибавяме двете наситнени люти чушлета.
Това поразлично ястие със зеле е прекрасно.Има много деликатен вкус и ни кара да гледаме на прясното зеле като на "разчупен"зеленчук.
Опитайте и съм сигурна ,че ще има усмивки и възклицания....
И как ти хрумна... :) Чудесно, бих опитала с удоволствие!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Миленче. :)
Много апетитно това зеленце, Миленче! Направо ми потекоха всичките слюнки!
ОтговорИзтриванеОххх, ще се готви различно зеленце май...
Поздрави, Ирина