продукти:
800 гр.кайма(смес);
1 ч.ч.ориз;
2-3 домата;
1 с.л.сух джоджен;
100 мл.олио;
сол(на вкус);
кимион;
черен пипер;
лападови листа;
Ако лападът не е набран или купен в деня на навиване на сармите може и да не се попарва в противен случай за по няколко секунди топваме листата във вряща вода,след което шокираме в студена.
Плънката за сармите приготвяме като към каймата добавяме настърганите домати и кромид.Добавяме ориза и подправките заедно с 1/3 от олиото.Омесваме с ръка и започваме забавната част-навиването на малките,вкусни пашкулчета.
Подреждаме(плътно) в удобен за печене съд.Покриваме с вода и поливаме с останалото олио.Покриваме с капак или фолио и печем на 170-180С до готовност.
Поднасяме с кисело мляко или със сос,желан и обичан от Вас!
Миленка,
ОтговорИзтриванеподобни сарми правим обикнове на пролет, но и сега в тези студени есенни дни са подходящи за похапване.
Поздрави !
Ей, как провокираш! :) И аз мислех, че само през пролетта може да се набере лапад, но вчера открих че след дъждовете в тревата пред блока има покарал. Дано до следващата неделя не падне слана на село, ще си набера от там чист и ще ти открадна вкусната рецепта!
ОтговорИзтриванеСлънчеви почивни дни, Миленка!
Много обичам лапад, Миленка, а твоето предложение е много апетитно! :) В комбинация и с кисело мляко още повече ми допада!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много любими!
ОтговорИзтриване