продукти:
4 л.краве мляко
4 с.л.(равни) сол;
15 капки за сирене;
1 с.л.лимонена киселина;
2 с.л.лют пипер (по желание);
Сипваме млякото в дълбока тенджера и когато заври добавяме солта.След пет минутки добавяме и капките за сирене.Оставяме да поври млекото още пет минутки и сипваме лимонената киселина.Разбъркваме и оставяме още пет минутки на котлона.
Прецеждаме течността в тензух и претискаме за два часа ,за да оформим питата кашкавал.
Аз направих и пикантно кашкавалче като добавих лют пипер заедно с капките за сирене.
Миленка,
ОтговорИзтриванездраво си се захванала да експериментираш с приготвянето на млечни продукти.Има доста тънкости при приготвянето, трябва да се правят млечни продукти по - дълго време, за да се научи да ги прави човек наистина както трябва.Баба ми навремето правеше също домашен кашкавал по 2 рецепти - само с лимонтузу, или с лимонтузу и мая за сирене.Но истинският кашкавал се прави по по - сложен начин.Измесва се още горещ и се получава хубав зрял кашкавал.По твоята рецепта кашкавалът може и да се парафинира.
Поздрави !