Тази извара я направих като вторичен продукт след като направих сиренето .
Ако вместо суроватката сипете прясно млеко ,то единственото ,което ще се промени е количеството извара,иначе цялата процедура е една и съща :)...
продукти:
5 л.суроватка;
1/2 ч.л.сол;
1/2 с.л лимонена киселина(лимонтозу);
Слагаме съда,пълен с течността на котлона.Посоляваме.Когато заври сипваме и лимонтозуто.Оставяме да ври 4-5 мин.и прецеждаме.
Получената извара е прекрасна,а с нейна помощ стават превъзходни дипове ,разядки и летни десрти.
В случая получих 1 ч.ч.извара.
Точно така, Миленка, нищо не се хвърля! От домашното по-хубаво няма! От суроватката аз пък често заделям по литър-два в бутилка, замразявам и когато реша (моментите, в които нямам налично пресно мляко), ползвам за направа на палачинки. :)
ОтговорИзтриванеИ да, изварата освен, че е полезна е и чудесна основа за разядки. Знам, че си я оползотворила подобаващо, но се осмелявам да ти препоръчам още един чудесен дип с нея - със суджук и люто чушле (има го в блога ми, погледни го, ако решиш).
Хубава неделя и усмивки от мен, мила!
Миленка,
ОтговорИзтриванеизвара може да се направи и от суроватката само като заври.Когато ври известно време постепенно се образуват топчета извара.Ние я правим така на село.Става много хубава извара.Лека и вкусна.Ще изпробвам и твоят начин, за да видим разликата.
Поздрави !